Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

Hoge productie leidt tot kleiner cichoreiareaal

Met 17,8% inuline, een gemiddelde wortelopbrengst en 8,6% tarra verloopt de 25e cichoreicampagne zeer naar wens. De hoge productie leidt tot een areaalreductie voor 2017.

Dat schetst René Schunselaar, manager agrarische dienst bij verwerker Sensus, in deze achtste campagneweek. Het contracteren van het areaal rond de 5.000 hectare is bijna rond. “Telers hebben begrip voor het kleinere areaal. De markt is goed, maar we moeten realistisch produceren.”

Strubbelingen door droog weer

De eerste maand van de campagne waren er wat strubbelingen door het droge weer. “Het rooien ging niet vanzelf door de, vooral in kleigebieden, harde grond”, vertelt Schunselaar. “Dat vroeg om extra aandacht. Gelukkig waren veel telers bereid om te beregenen, zodat het rooien beter zou gaan. Ook zijn we soms afgeweken van de route, door percelen waar de oogst makkelijker verliep eerder op te halen. Maar inmiddels verloopt het rooien fantastisch goed.”

Dankzij het droge weer is het tarragehalte gemiddeld 8,6%. “Dat is echt heel goed.” Ook het percentage inuline is opmerkelijk hoog, dankzij droog en zonnig weer, maar ook dankzij ras- en teeltverbeteringen (het blad lang groen en gezond houden, bijvoorbeeld).

Inulinegehalte constant ruim boven 17%

Deze campagne ligt het inulinegehalte constant ruim boven de 17%, geeft Schunselaar weer. “De cichorei bevat duidelijk meer inuline dan de drie voorgaande jaren. Dat is voor zowel verwerker als teler positief. Voor dit seizoen hadden we contractvoorwaarden aangepast; we rekenen met 17% in plaats van 16% inuline, omdat de hectareproductie groeit. Het is prettig dat gelijk wordt aangetoond dat dit haalbaar is.”

Er zijn geen hectares verloren gegaan dit seizoen, zoals in andere gewassen door waterschade wel het geval was. De fabriek draait naar behoren. Naar verwachting wordt de campagne half januari afgerond.

Beheer
WP Admin