Eurocommissaris Phil Hogan kan de melkproductievermindering niet afdwingen. Foto: ANP RundveeNieuws

Hogan kan productievermindering niet afdwingen

EU-landbouwcommissaris Phil Hogan beschikt niet over drukmiddelen om de productie van melk te verminderen.

Hogan heeft op verschillende gelegenheden gezegd dat hij maximale druk op lidstaten zal uitoefenen, die hun melkproductie hebben verhoogd. Hij zei dat op zo’n manier, dat er zelfs uit kon worden afgeleid dat de premie voor vrijwillige productieverlaging alleen beschikbaar komt voor landen die hun productie verlagen. De regeling voor vrijwillige productieverlaging staat open voor alle boeren in de hele Europese Unie, dus ook in de landen die volgens Hogan schuldig zijn aan de overproductie.

‘Niet te veel zoeken achter woorden EU-commissaris’

De Europese Commissie geeft nu impliciet toe dat de landbouwcommissaris geen echte drukmiddelen heeft. Gevraagd naar de drukmiddelen waarnaar Hogan verwijst, kan de Europese Commissie geen enkele maatregel noemen die Hogan daarvoor kan gebruiken. In het Europees parlement zei Hogan dat hij maximale druk wil uitoefenen op die landen. In een toelichting daarop zegt de Europese Commissie desgevraagd, dat er ‘niet te veel achter de bewoording van Hogan moet worden gezocht’. “In de context betekent het dat de lidstaten aan de Europese Commissie moeten aangeven hoe ze hun nationale enveloppes gebruiken om de markt in evenwicht te brengen. De EU-commissaris heeft verschillende voorbeelden genoemd, zoals extensivering en de promotie van de biologische sector”, aldus een woordvoerder van de Commissie.

De Europese Commissie geeft nu impliciet toe dat landbouwcommissaris Hogan geen echte drukmiddelen heeft. De Europese Commissie kan desgevraagd geen enkele maatregel noemen die Hogan voor melkproductievermindering kan gebruiken.

Beheer
WP Admin