Eurocommissaris Wopke Hoekstra tijdens de wekelijkse bijeenkomst van het college van commissarissen van de Europese Commissie in Brussel. – Foto: EPA/Olivier Matthys AlgemeenOpinie

‘Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt een uitdagende klus’

Wopke Hoekstra blijft Eurocommissaris. Het kabinet-Schoof heeft de CDA’er voorgedragen om Nederland te vertegenwoordigen in de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen.

Het was vorig jaar wel een verrassing dat de CDA-leider naar Brussel vertrok om PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans te vervangen. Hoekstra werd klimaatcommissaris, een functie die je niet direct bij hem zou verwachten. Maar hij toonde zich vol ambitie voor zijn nieuwe baan. Hoekstra onderhandelde succesvol namens de Commissie op de klimaattop in Dubai. Daar werden internationale afspraken gemaakt over het beperken van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Maar daarna werd hij vooral onzichtbaar. Op de achtergrond speelde hij een rol bij het afzwakken van de GLB-voorwaarden en gewasbeschermingsregelgeving. Die maatregelen kondigde Von der Leyen in reactie op de boerenprotesten én in de aanloop naar de Europese verkiezingen aan. Vanuit de groene hoek klonk er wel wat irritatie over de opstelling van Hoekstra. Zeker over zijn opstelling rondom de natuurherstelwet, waarbij hij niet bepaald openbaar voorvechter was voor het behoud van het verslechteringsverbod.

Praktische klimaatcommissaris

Hoewel Hoekstra bij zijn aantreden als klimaatcommissaris zich heel ambitieus uitte voor het klimaat, was hij daarvoor – en blijkt hij ook daarna – vooral praktisch ingesteld, met oog voor haalbaarheid. Het was immers Hoekstra die als vicepremier een bom onder het kabinet legde toen hij in een interview met het AD aangaf dat de stikstofdeadline van 50% reductie in 2030 wat hem betreft niet haalbaar was. De Kamer kwam ervoor terug van reces en het kabinet bleef maar nét bij elkaar. Vervolgens werd de vertragingstactiek ingezet, zodat iedereen zag dat 2030 niet meer haalbaar bleek.

Als minister van Financiën was Hoekstra nauw betrokken bij de instelling van het stikstoffonds, de transitiegelden van €24,3 miljard voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied. In een hoorzitting bij zijn aantreden in Brussel gaf Hoekstra ook duidelijk aan dat hij vindt dat boeren moeten verduurzamen, maar dat hij ook ziet dat dit niet met gesloten beurs kan. Hij wilde daarvoor met name banken benaderen.

Hoekstra zeker geen ongunstige keuze

Hoewel Hoekstra een CDA’er is en dus niet betrokken is bij de regeringspartijen, is het ook weer niet gek dat het kabinet-Schoof hem naar voren schoof. PVV, NSC en BBB hebben geen kandidaten van statuur. VVD zou graag een zware post willen. Daarvoor is Hoekstra met zijn ervaringen als Eurocommissaris en goede contacten met Von der Leyen wellicht de beste optie. Voor boeren lijkt Hoekstra ook zeker geen ongunstige keuze. Al is het de vraag wat hij geregeld krijgt namens een kabinet dat minder geld wil uitgeven aan Brussel en daarnaast op het gebied van milieu (derogatie) en migratie nogal wat wensen heeft in Brussel.

Beheer
WP Admin