Premium
Tonnie van der Spek in Ulrum (Gr.) poot een perceel Bildtstar tafelaardappelen. Zijn zoon Lennart legt de grond pootklaar met een kopeg met daarachter een camebridgerol om de grootste kluiten nog te breken. - Foto's: Mark Pasveer AkkerbouwFoto

Het kan beter, maar ook slechter

Terwijl zijn vader de trekker bestuurt rijdt Julmer mee in de pootmachine om deze helemaal leeg te kunnen poten voordat er een volgende stam aan de beurt is.

Maatschap Hoogterp in Sint Jacobiparochie (Fr.) plant met een snarenbedpootmachine voorgekiemd Mondial pootgoed uit bakjes. Het is een vrij laat ras en door voorkiemen komt de groei vlot op gang. Na een winter zonder vorst valt het Hoogterp mee hoe goed de grond dit voorjaar te bewerken is.

Maatschap Pollema in Oude Leije (Fr.) plant hun pootaardappelen met een combinatie op breed spoor. De grondbewerking doet Pollema ook op breed spoor, met een frees voor en achter. De structuur is volgens Pollema niet super, maar het lukt goed om er wat van te maken.

Thomas Bakker, medewerker van maatschap Persoon in Uithuizen (Gr.) leegt het voorfilter van de luchtinlaat van de trekker. De wind staat precies in de bewerkingsrichting van het perceel waardoor de trekker tussen kopeg en frees veel stof hapt.

De pootmachine van Rick Schepel in Hellum (Gr.) wordt met de voorlader gevuld met Avamond pootgoed voor de zetmeelteelt. Dat gaat sneller dan rechtstreeks uit de kipper vullen. Zo kunnen ze de capaciteit van de pootcombinatie goed benutten.

Beheer
WP Admin