MechanisatieNieuws

“Het is beter dan een dag op school zitten”

De ATH-beurs lijkt wel een zondagskind met veel geluk. De voorspelling is vier dagen mooi weer, niet onbelangrijk voor een buitenbeurs.

De belangstelling voor de beurs lijkt ook meteen al groot. Een half uur voor de opening, om half tien, stonden er al kilometers file op de – enige – toegangsweg naar het beursterrein bij Walibi in Biddinghuizen. Voor sommige bezoekers was dat niet de enige vertraging. Ook de douane heeft namelijk de landbouwbeurs ontdekt, steekproefsgewijs werd er gecontroleerd op rode diesel.

Bezoekers aan de beurs hebben verschillende redenen om over de twintig hectare beursterrein te struinen. Jan van Rozen ziet het beursbezoek toch vooral als een – informatief – dagje uit. Jan is veehouder en akkerbouwer in Fochteloo, daarnaast heeft hij een zorgboerderij ‘De Fochtel’. Samen met zijn zoon en twee cliënten wandelt Van Rozen langs de stands om zich te informeren over de nieuwste ontwikkelingen.

Melkveehouder Gerrit Lodder uit het Utrechtse Oudewater is duidelijk doelgerichter bezig. Gerrit is hier ook niet voor zijn plezier, voor hem is het geen ‘uitje’. “Als ik niet iets nodig zou hebben, was ik hier niet geweest. Ik ben niet zo van de beurzen.” Lodder is bezig een nieuwe stal te zetten en is zich nog aan het oriënteren op de stalinrichting. Als bezoeker met een duidelijk doel heeft hij wel kritiek op de organisatie. Snel even een stand zoeken lukt hem niet. “Daarvoor is de plattegrond veel te onduidelijk en te onoverzichtelijk.”

Jos Nuiten, akkerbouwer uit Swifterbant woont min of meer om de hoek. Voor hem is het vooral een mooie kans om de nieuwste ontwikkelingen te zien, hij is niet specifiek op zoek naar iets. Als akkerbouwer had hij vandaag wel even tijd, de rest van de week  moet hij de aardappelen van het land halen. Jos loopt alleen over de beurs. “Dat is wel minder gezellig, maar ik kan wel net zolang bij een stand rondlopen als ik zelf wil.” Meestal gaat hij met een paar familieleden. “Maar dat zijn melkveehouders en die hebben toch andere interesses.”

Voor Mark Mechlenfeld uit Slagharen, werkzaam bij een mechanisatiebedrijf, ziet een beursbezoek toch vooral als een mooie manier zich te oriënteren. “Hier heb je alles bij elkaar en hoef je niet stad en land af te reizen om verschillende merken te zien.” Volgens hem is het voor veel mensen een leuk dagje uit. Dat geldt zeker voor leerlingen van het AOC Oost uit Doetinchem. Met twee bussen zijn ze uit de Achterhoek vertrokken, zo’n tachtig leerlingen. “Het is in ieder geval beter dan op school zitten”, was in het kort de mening van een van de leerlingen over de ATHbeurs.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin