AkkerbouwAchtergrond

‘Het denken en sparren maakt spuitwerk intrigerend’

Hubert Pals is een van de vijf genomineerden voor de titel beste gewasbeschermer 2014.

Hubert Pals ervaart spuiten niet alleen als werk, het is ook hobby. Binnen het bedrijf is hij degene die al het spuitwerk voor zijn rekening neemt. Pals maakt geen gebruik van een beslissingsondersteunend sys­teem (BOS). Wel komt van half april tot eind juli iedere week een adviseur van middelenhandel Alliance langs, met wie hij de percelen bekijkt. De adviseur is voor Pals vooral een sparringpartner. Hij heeft ideeën over welke bestrijdingsstrategie volgens hem de beste is, en legt die voor aan de teeltadviseur. “Dat denken en sparren maakt het spuitwerk juist zo intrigerend”, zegt de akkerbouwer. “Als spuiten niet meer was dan met de spuitkar rondjes rijden over het land, dan zou ik er snel klaar mee zijn.”

Drift beperken

Langs sloten heeft Pals grasranden van 4 meter breed, gefaciliteerd door het waterschap. De grasstroken zorgen voor minder drift richting het oppervlaktewater. Pals koos voor gras in plaats van een bloemenmengsel omdat hij over een grasstrook mag rijden. Dat is makkelijker met het verzetten van de haspel.

De teler heeft geen spoelplaats. Hij spuit met een John Deere 840 uit 2007 zonder gps-sectiebediening. De spuit inwendig reinigen doet Pals altijd op het perceel. Het reinigen van de buitenzijde gebeurt op het perceel naast het erf. Na het spuiten zet Pals de machine altijd binnen, zodat regen niet voor afspoeling kan zorgen. De spuit is voorzien van Lechler ID 03- en 04-doppen. Deze zijn 75 procent driftreducerend; Pals is al voorbereid is op het Activiteitenbesluit dat 75 procent driftreducerende doppen verplicht stelt per 2015.

De boerderij van Pals staat 
in een dunbevolkte polder. Van omwonenden heeft hij daarom geen last. Met zijn twee burgerburen, die allebei op geruime afstand wonen, staat hij op goede voet.

Profiel

Naam: Hubert Pals (47). Plaats: Zevenbergschen Hoek (N.-Br.). Bedrijf: met broer akkerbouwbedrijf met aardappelen, bieten, conserven, uien, tarwe.

Beheer
WP Admin