PluimveeNieuws

‘Het begon met één zieke kip’

Hekendorp – Het begon vorige week maandag met een enkele uiterlijk gezonde kip die dood in het hok lag. Dinsdag waren het er drie, later zes en zo werden het er steeds meer. Pluimveehouders Piet en Tessa Wiltenburg in Hekendorp hadden geen idee wat er aan de hand was.

Zaterdagochtend kreeg hij de eerste uitslag. Zondag begon de ruiming van zijn bedrijf wegen besmetting met hoogpathogene aviaire influenza.

Een harde klap voor het gezinsbedrijf, temeer daar de pluimveehouder precies twee jaar geleden ook te maken had met zware tegenslag. Toen ging een stal in vlammen op met 48.000 kippen. En nu hoogpathogene aviaire influenza, een ziekte die de Nederlandse pluimveehouderij doet huiveren. Op Wiltenburgs bedrijf worden 150.000 kippen geruimd. Zondag begonnen de ruimingsploegen en maandagmiddag waren ze nog niet klaar.

Aanvankelijk had Piet Wiltenburg niet in de gaten dat het zo ernstig was. De ziekte ontwikkelde zich bijzonder, zegt de pluimveehouder. “Je hebt altijd wel eens een zieke kip of een die wat aan een poot heeft en dan dood gaat. Maar dit waren gezonde goede kippen.”

U had verder geen uitval?

“Nee. Ik had heel weinig uitval. En toen opeens die dode, uiterlijk gezonde kippen. Eerst één, een dag later drie, toen zes en het werden er steeds meer. Maar ik merkte verder niets. De kippen vraten goed, ze dronken goed, de productie was goed, geen snot.

Maar op donderdag waren het er weer meer en het ging steeds harder: 150 dode kippen.”

Wat deed u?

“Ik heb eerst zelf al een kip opengesneden om te kijken of ik wat kon vinden. Toen heb ik de dierenarts erbij gehaald en ook die heeft een paar dieren opengesneden. We konden niets vinden. Vrijdag zijn we met een paar kippen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren gereden en daar konden ze het ook niet vinden. Ze hadden drie opties en voor de zekerheid lieten ze bij het CVI in Lelystad uitzoeken of het geen vogelpest was, om dat uit te sluiten. Daar is het uitgekomen. Dat hebben ze goed gedaan. Zaterdagmorgen was er de eerste uitslag.”

Dat kwam hard aan.

“Ja, dat was een klap. Het bedrijf moest geruimd worden. Als het laagpathogeen was geweest, had het beperkt kunnen blijven tot een stal. Nu gaat het hele bedrijf.”

Daar zijn ze zondag mee begonnen. Loopt dat naar behoren?

“Dat gaat heel netjes. Er wordt keurig gewerkt, het is allemaal heel goed geregeld. Als er iets is, wordt het ook meteen gecorrigeerd. En de gemeente werkt ook goed mee. Iedereen die op het bedrijf moet komen, kan er komen, maar alle andere nieuwsgierigen worden op afstand gehouden.”

Is er ook aan uw gezondheid gedacht?

“Ja. We hebben allemaal een prik gehad en we krijgen virusremmers om te zorgen dat we zelf niet besmet raken. Dat is heel goed aangepakt.”

Hoe gaat het nu verder?

“Tja. Moeilijk. Het leven gaat verder. Straks is de stal leeg en moeten we alles opruimen en schoonmaken.”

Beheer
WP Admin