AlgemeenNieuws

‘Hervormingen kost Griekse boer €2 miljard’

Athene – De hervormingen die Griekenland onder druk van buitenlandse geldschieters inzet, kunnen de Griekse landbouw meer dan €2 miljard per jaar kosten. Dat stelt althans de Griekse confederatie van landbouwcoöperaties, Paseges.

Het genoemde bedrag is enorm want de totale productiewaarde van de Griekse landbouw wordt door Paseges op €9 tot 10 miljard geschat.

Dalende consumptie

De Griekse regering verhoogt de algemene btw van 13 naar 23 procent wat kan leiden tot een dalende consumptie. Daarnaast verhoogt de Griekse staat de vennootschapsbelasting en worden een aantal landbouwregelingen versoberd. Zo gaat de btw op kunstmest omhoog van 13 naar 23 procent en wordt de belasting op de aanschaf van landbouwmachines verhoogd van 10 naar 13 procent.

Sociale lasten omhoog en duurdere energie

De sociale lasten gaan eveneens omhoog en Paseges verwacht dat de privatisering van het elektriciteitsnetwerk zal leiden tot hogere kosten voor energie. De organisatie verzet zich tegen de maatregelen maar zegt tegelijkertijd dat een vertrek uit de eurozone moet worden voorkomen.