AkkerbouwAchtergrond

Herfstperikelen

Regen vertraagt bij ons het zaaien van wintertarwe. Voor het zonnebloemenzaad dat we in 2009 gaan oogsten, hebben we nu al de prijs vastgezet.

Ik ben weer terug in het zuidwesten van Frankrijk na een weekje vakantie in Nederland. Daar hebben we niet echt mooi weer gehad, maar ja, wat wil je in de maand november? Hier is het weer trouwens ook niet geweldig. Ik ben allang blij Sinterklaas weer eens gezien te hebben.

Veel regen, slechte prijzen

Er is nog al wat regen gevallen de afgelopen 3 weken. Hierdoor staan er nogal wat oogsten nog op het land. Sommige collega’s hebben trouwens de korrelmais bewust niet geoogst vanwege de slechte prijzen. De coöperaties betalen €80 per ton, bij lange na niet voldoende om de kosten te dekken. Dus in plaats van combinen, drogen en opslaan laten boeren het gewas gewoon op het land staan.

Ook staan er nog enkele percelen met zonnebloemen. Dat zijn meest laat gezaaide, zo eind juni na de knoflook- of soms zelfs na de koolzaadoogst. Deze zonnebloemen zijn droog, maar door de vele regen denk ik niet dat ze nog goed zijn. Sorghum staat er ook nog, maar dat is het zelfde verhaal als de mais.

Te nat om tarwe te zaaien

De regen belemmert ons in het zaaien van de wintertarwe. Tot nu toe zit de helft er nog niet in. Wat we een maand geleden zaaiden met de directzaaimachine in de maisstoppel staat er goed bij (zie foto). De rest zal nog met de rotorkopeg met traditionele zaaimachine (mechanisch) gezaaid worden. Maar daarvoor moet het wel eerst goed afdrogen.

Het voordeel van de directzaaier is dat alleen de bovengrond maar droog hoeft te zijn. Het moet zo droog zijn dat de klei niet plakt aan de zaaielementen, want dan loopt de machine gauw vol. Twee mooie drogende dagen kunnen dan voldoende zijn, terwijl er wel vier mooie dagen nodig zijn voor we met de rotoreg aan de gang kunnen. De voorspellingen zijn dat het deze week wat opknapt, maar in het weekend zal het weer regenen….

Mais zat

De silo’s zitten nog vol met korrelmais. We hebben nog niks verkocht, we wachten nog steeds op betere prijzen. We denken dat in januari-februari de handel weer wat aantrekt, al gaan er geruchten dat er in Amerika minder ethanol wordt gemaakt en dat er zelfs ethanolfabrieken failliet gaan. Dat kan betekenen dat er enorm veel mais op de markt gedumpt zal worden, wat de prijs zeker geen goed zal doen. Maar dit zijn nog maar geruchten.
Vandaag zijn we wel op een prijsaanbod voor zonnebloemen ingegaan. Voor de oogst 2009 is ons €420 per ton geboden. Gezien de actuele koers van €260 en onze kostprijs van €340 lijkt dit ons een goed aanbod. De tijd zal het zeggen.

Nederland bekeken met ‘buitenlandse’ ogen

Het viel me trouwens op dat er ook in Nederland nogal wat op het land staat. Geen wonder na zo veel regen, al droogt het op zandgrond wel sneller dan bij ons. Wat me verder is opgevallen is dat er enorm veel paarden zijn. Overal zie je een paard in de wei of in de tuin. Ook op de weg reden veel paardentrailers. Is dit nu handel of hobby?

Verder las ik in de Leeuwarder Courant een artikel waarin een loonwerker vertelde over de misère van de nieuwe regels op de weg en dat de politie steeds strenger optreedt. “Een beetje modder op de spiegels is al genoeg om een bon te krijgen”, aldus de loonwerker.
Dan ben ik blij dat ik 1.500 kilometer verderop woon. Dat gezeur om niks. Binnenkort hebben alle boeren en loonwerkers in Nederland dus Glassex en een doekje in de cabine. Voordat je het weet is het geen gekheid meer, maar een nieuwe wet!

Beheer
WP Admin