AkkerbouwAchtergrond

Heel andere graanteelt

De laatste fase van de graanteelt seizoen 2007-’08 is ingegaan. Het ziet er goed uit.

Deze lente kende geen extreem hete dagen en er zit genoeg vocht in de bodem. De gerst staat sinds 3 weken in bloei, de vroege tarwe en triticale is reeds in bloei. De gewassen mogen er dan nog zo goed bijstaan, de oogst hoeft niet goed te zijn.

Giga-zaaihoeveelheden

In West-Europa stoelt graan flink uit. Daar is in Hongarije weinig sprake van. Een graankorrel krijgt hier slechts drie stengels of minder. Daarom wordt hier zeer veel zaaigoed gebruikt: 220 tot 280 kilo per hectare.

Na een rustige winter en een groeizame lente ziet het graan er uit als Italiaans raaigras. De stengels staan veel te dik op elkaar door die giga-zaaihoeveelheden. Dat slorpt veel energie uit de grond, waardoor de halmen zullen tegenvallen. Je krijgt dan weinig korrels per vierkante meter. Zaai je dunner, dan heb je wel grote halmen maar weinig aren per vierkante meter. En dus weinig korrels. Linksom of rechtsom, het resultaat verschilt in beide situaties weinig en de opbrengst valt tegen.

Funest

De grote problemen beginnen in de laatste 2 weken voor de oogst. Het klimaat is hier zo dat het graan de ene dag nog grasgroen staat en binnen 2 weken afgerijpt is tot 13 procent vocht. Deze te snelle afrijping in de laatste fase geeft funest vernepen graan. 6 van de 10 jaren geven optimisme bij aanvang van de bloei. Maar slechts 2 ervan zijn daadwerkelijk betere jaren te noemen. Want telkens krijg je in de laatste 2 weken 42 graden op deze halmen en klaar is Kees.

Elite-zaaigoed

We zaaiden eind 2005 Duitse triticale, elite-zaaigoed van Saatenunion. We waren superoptimistisch als we de gigahalmen zagen. In Nederland of België garanderen dergelijke halmen een opbrengst van minstens 8,5 ton per hectare. De verschroeiende zon in de zomer van 2006 herleidde de opbrengst tot 3,5 ton per hectare.

Slechts als er in die laatste 14 dagen minstens 3 regendagen zijn en de temperatuur niet boven de 30 graden komt, kun je optimistisch aan de oogst beginnen. Als er gedroogd moet worden, is het echt zo goed als bingo. Jammerlijk genoeg moet je slechts 2 op de 10 jaar echt gaan drogen.

Beheer
WP Admin