AkkerbouwAchtergrond

Hazen hakken

In de topdrukte voor de kerstdagen verwerken de medewerkers van de Zuid-Hollandse poelier Brama hazen op de haktafels.

Hazen hakken

Wassenaar – Bij Brama in Wassenaar hangen heel wat dode eenden, fazanten en kalkoenen. In de topdrukte voor de kerstdagen verwerken de medewerkers van de Zuid-Hollandse poelier ook hazen op de haktafels. Slagers en poeliers zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de kerst. Fazantenfilet, reebiefstuk, eendenfilet, hazenrug, kalkoenendijen, hertencarpaccio, patrijzenpaté, duivenfilet en kotelet van wild zwijn vinden nog altijd aftrek, al lijkt wild – in tegenstelling tot vis – dit jaar minder gewild dan in eerdere jaren. Foto ANP

Claas positief over nieuw seizoen

Harsewinkel – Grond wordt zaaiklaar gemaakt en ingezaaid met een Claas-trekker. Landbouwmechanisatieconcern Claas verloor afgelopen jaar krap 15 procent van de omzet en ruim 31 procent van de winst. Er is echter zicht op herstel in 2011, aldus het Duitse concern. Claas heeft dit jaar de bedrijfsstructuren en productieprocessen verder verbeterd. In 2010 ontwikkelde zich vooral de West-Europese markt minder gunstig voor Claas. Oost-Europa stabiliseerde zich op het lage niveau van 2009. Alleen in de VS was de situatie iets positiever. Foto Claas

Paarden uitzoeken voor de leeuwen

Ooij – Medewerkers van stichting Free Nature zoeken konikspaarden uit bij natuurgebied Bisonbaai bij Ooij (Nijmegen). ”De kudde groeit jaarlijks 25 procent. Om te voorkomen dat de natuurgebieden te vol raken waardoor er te weinig voedsel is, zoeken we de dieren uit”, zegt Chris Braat van Free Nature. Indien mogelijk krijgen de paarden een plek in andere natuurgebieden. ”De andere dieren worden geslacht. Het vlees wordt in pakketten verkocht als Wildernisvlees. Ook is er veel afzet bij dierentuinen, die de grote stukken vlees aan de leeuwen voeren.” Foto Vidiphoto

Beheer
WP Admin