AkkerbouwNieuws

Haven Rouen: dit seizoen kwart minder graan

Rouen – De haven van het Franse Rouen heeft in het seizoen 2011/2012 in totaal 6,14 miljoen ton graan uitgevoerd. Dat was maar liefst 26 procent minder dan in het seizoen ervoor. Dat meldt het Franse Pleinchamp.

Rouen was dit seizoen goed voor ruim een kwart van alle Europese graanverschepingen. Daarmee bleef het, ondanks deze afname, de belangrijkste graanhaven van Europa. Niettemin was het een gemiddeld seizoen na drie exceptioneel goede seizoenen.

De Franse graanoogst in 2011 was niet de belangrijkste oorzaak van de terugval. De haven van Rouen had vooral last van de moeizame, mondiale graanmarkt. Zo werd bijvoorbeeld veel minder graan geëxporteerd naar landen als Rusland en Oekraine.

Uiteindelijk werd dit seizoen tweederde van het Franse graan in Noord-Afrika afgezet. Algerije (2,55 miljoen ton) en Marokko (1,53 miljoen) namen het meeste graan af. Al was ook dit minder dan in het seizoen ervoor, respectievelijk 16 en 14 procent minder.

De haven van Rouen verwacht ondanks het matige seizoen een beter 2012/2013. De haven rekent op minder sterke concurrentie vanwege slechte weersomstandigheden in andere graanregio’s.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin