Foto: Canva BoerenlevenOpinie

‘Hard lopen of hardlopen?’

Ik hou van hardlopen en probeer het drie keer per week te doen. Volgens Luc is zand van de kuil halen net zo effectief.

Drie maal per week probeer ik hard te lopen. ’s Ochtends doe ik direct mijn hardloopkleding aan, anders komt het er niet van. Ook op deze ochtend ga ik in mijn hardloopkleding nog eerst, samen met onze vijf maanden oude Heidewachtelpup Finn, een rondje langs de kippen en langs het konijn.

Eerst nog even emmers poetsen en melkrobot schoonspuiten

Ondertussen glipt Finn ertussenuit richting de kalveren. “Oo jaa”, denk ik, ik zal de kalveremmers ook eerst goed schoon poetsen voordat ik ga hardlopen. En zo sta ik met een oude jas over mijn hardloopkleding (met laarzen) in de stal bij de kraan de kalveremmers schoon te maken.

Eigenlijk vind ik het wel nodig om ook bij de melkrobot de boel eens goed schoon te spuiten. Dus spuit ik de vloer en de emmers in met zeepsop. “Mmm”, denk ik, toch maar even de overall erover aan en een zakdoek op mijn hoofd ‘knuppen’ voordat ik verder ga met schoonspuiten.

Ondertussen is Finn aan het rennen over het erf. Om de zoveel tijd roep ik hem en beloon hem met een ministukje kaas. Soms is hij niet meer te zien en blaas ik op het hondenfluitje en warempel, dan komt hij eraan sprinten.

Soms ’s avonds nog in hardlooptenue

Tijdens de koffie (met nog steeds mijn hardloopkleding aan), half elf dit keer en niet pas om half twaalf, wordt doorgenomen wat er nog gedaan moet worden vandaag. Finn rent nog een aantal rondjes door de keuken om vervolgens op zijn mat te gaan liggen. Even later klinkt een heerlijk gesnurk. Hij is uitgeput.

“Moet je nog hardlopen of ga je nog hardlopen?”, vraagt één van mijn dochters. Soms is het zo erg dat ik ’s avonds nog steeds in mijn hardlooptenue loop, maar de sport nog niet beoefend heb. “Je bent iedere dag hard aan het lopen. Daar heb je hardlopen niet voor nodig”, zegt Luc regelmatig.

“Hardlopen traint het uithoudingsvermogen en zorgt dat spieren worden opgebouwd. Sport kan het lichaam voorzien in de beweging die het nodig heeft”, vertelt Wikipedia. “Maar die spiermassa kun je ook wel creëren door zand van de kuilen af te halen”, is Lucs antwoord steevast.

Toch nog een runners high

Echter, er gaat niets boven hardlopen. Voor mij is er geen enkele sport die zoveel voldoening geeft. Het verbaast me niet dat Wikipedia het volgende schrijft: “Hardlopen kan verslavend werken doordat na meer dan een uur hardlopen een runners high kan ontstaan, wat de hardloper een euforisch gevoel geeft en die ervoor zorgt dat pijntjes minder goed gevoeld worden. Welke stof deze ‘runners high’ veroorzaakt, is nog niet met zekerheid vastgesteld. Van oudsher wordt gedacht dat endorfine het euforische gevoel veroorzaakt (een gevoel van welbevinden en geluk).”

Dus om 15.15 uur, nadat de meeste klussen geklaard zijn en ik geen excuses meer heb om niet te gaan, loop ik hard het erf af. Een uur en een kwartier later kom ik moe maar voldaan terug. Heerlijk, mijn dag kan niet meer stuk.

Beheer
WP Admin