Verschillende factoren kunnen volgens Anita Hoofs staartbijtgedrag in de hand werken. “Ieder bedrijf heeft z’n eigen emmer met risicofactoren. Zorg ervoor dat je emmer niet overloopt.” – Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Handvatten voor huisvesting varkens met lange staarten

De Coalitie van ketenpartners voor een Vitale Varkenshouderij (CoViVa) organiseerde woensdag 3 juli alweer het 7e webinar in een reeks over de krulstaart. Dit keer stond huisvesting centraal.

Anita Hoofs, onderzoeker dierenwelzijn bij Wageningen University & Research, merkt dat het onderwerp ‘lange staarten’ stilaan begint te leven in de sector. Ze ziet dat verschillende varkenshouders aan de slag gaan met de zogenoemde routekaarten. Die bieden handvatten om het houden van varkens met lange staarten stapsgewijs in te voeren. “De nodige bedrijven zijn gestart om het houden van varkens met lange staarten succesvol te maken”, aldus Hoofs tijdens het webinar.

‘Laat emmer met risicofactoren niet overlopen’

Verschillende factoren kunnen volgens Hoofs staartbijtgedrag in de hand werken. “Ieder bedrijf heeft z’n eigen emmer met risicofactoren. Zorg ervoor dat je emmer niet overloopt.” Ze noemt onder meer voeding, omgeving, klimaat en gezondheid als risicofactoren. De aanwezigheid van hokverrijkingsmateriaal helpt verveling te voorkomen. Hoofs: “Een volledige roostervloer van kunststof is een risicofactor voor bijtgedrag. Maar wanneer alles verder op orde is, hoeft dit niet te leiden tot staartbijten.”

Functiegebieden

Hoofs raadt varkenshouders aan om in een ‘experimenteerafdeling’ ervaring op te doen met het houden van varkens met lange staarten. Daarbij is aandacht vereist voor de verschillende functiegebieden (liggen, mesten, eten en drinken en onderzoeken/exploreren) en looproutes in het hok. De welzijnscheck van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) helpt varkenshouders hierbij.

“Probeer gemotiveerd te blijven als je niet direct effect ziet na het nemen van bepaalde maatregelen”, aldus Hoofs. Ze geeft varkenshouders de tip mee om de stalverlichting te checken. “Uit onderzoek is gebleken dat varkens meer bijtgedrag vertonen wanneer ze langer dan 14 uur blootgesteld worden aan flikkerend licht.”

Lange staarten bij eigen aanfok

In een filmpje vertelt Loes van de Pas tijdens het webinar over haar ervaringen met het houden van dieren met lange staarten. “Op ons gesloten subfokbedrijf doen we sinds begin 2024 bij de eigen aanfok ervaring op met lange staarten.” Dat gebeurt naar volle tevredenheid. Tot op heden hebben de ondernemers nog niet in hoeven grijpen vanwege staarbijten.

Biggenstal gerenoveerd

De ondernemers hebben hun biggenstal in 2023 gerenoveerd. Aan de hand van de welzijnscheck zijn aanpassingen doorgevoerd. De volledige kunststofroostervloer is vervangen voor een 40% dichte vloer. De ondernemers investeerden ook in het klimaat. Bij de opleg wordt gebruik gemaakt van vloerverwarming.
De ondernemers maken gebruik van een horizontale bodemwisselaar. Daarmee kunnen ze ervoor zorgen dat de binnenkomende lucht – die via het grondkanaal omhoogkomt in de gang – op een constante temperatuur bij de varkens komt.

Hokverrijking

De ondernemers strooien dagelijks CCM op de dichte vloer, als wroet- en hokverrijkingsmateriaal. De hokken zijn ingericht met speeltouwen en stroruiven. Naar aanleiding van het invullen van de welzijnscheck hebben de subfokkers ervoor gekozen om de hokken in te richten met een extra drinkbak.

Beheer
WP Admin