Foto's: Koos v.d. Spek AkkerbouwFoto

Handig apparaat om afdekdoek over aardappelhoop te trekken

Zetmeelaardappelteler Hendrik Glazenburg in Vriescheloo (Gr.) trekt in zijn eentje met hulp van een stang aan de voorlader zware afdekdoeken over zijn aardappelhopen.

Met de voorlader omhoog trekt hij het net vervolgens over de aardappelhoop.

Met een verlengstuk aan de voorlader zet Glazenburg de ronde balen met stro bovenop de aardappelen.

Vervolgens verdeelt hij het stro handmatig over de hoop. Van boven naar beneden werkt makkelijker dan van beneden naar boven. Om niet te hard aan het stro te hoeven trekken, gebruikt de teler gesneden stro.

Daarna trekt hij het Toptex-vliesdoek weer over de bult. De aardappelen zijn nu beschermd tegen 5 tot 7 graden vorst. Gaat het harder vriezen, dan gaat er nog een laag plastic over.

Als het doek strakgetrokken ligt, slaat Glazenburg het net dat over is over het doek om opwaaien te voorkomen. Zandslurven zorgen voor extra gewicht.

Voor transport kan de boom naast de trekker gedraaid worden.

Om niet afhankelijk te zijn van anderen bij het afdekken van zijn aardappelhopen, liet Hendrik Glazenburg door mechanisatiebedrijf Abbes in Sellingen (Gr.) een apparaat voor aan de voorlader maken waarmee hij zonder veel krachtsinspanning Toptex-doek over de aardappelhopen kan trekken. Eerst gaat het doek, dat er direct na de oogst opgelegd is, weer af. - Foto's: Koos van der Spek

De constructie is stevig genoeg om de aardappelhoop van boven af te vlakken. Als tegengewicht hangen tien trekkerfrontgewichten van ieder 45 kilo aan de machine.

Glazenburg haakt een stronet aan de pinnen op de buis.

Beheer
WP Admin