AkkerbouwAchtergrond

Handel in ‘pootgoed’ en pootgoed

Hongaren stellen weinig eisen aan pootgoed. Om ze van het belang ervan te doordringen heb ik een demoveld met Asterix-en aangelegd. Daar doe ik zelf wat proefjes in.

Onze handelsactiviteiten en prijsgunstige aankopen in België zijn ondertussen collega’s in de wijde omgeving ter ore gekomen. Zij komen me al om meststoffen vragen, maar in de handel daarin heb ik voorlopig absoluut geen trek. De handel in pootgoed ligt mij beter en past in onze activiteiten. Een mix van aankopen bij verschillende pootgoedhuizen en een handelaar deed onze aankoopkosten voor het eigen pootgoed dalen met 50 procent ten opzichte van 2007.
Aangezien voor Hongaren consumptieaardappelen maat 28-55 uit gecertificeerd pootgoed al goed genoeg is, hebben we nogal wat Astrix-‘pootgoed’ verkocht dit jaar.

Demoveld Asterix

Omdat wij geen ervaring hebben met het ras Astrix in Hongarije, laat staan met pootgoed in de tweede generatie, hebben we een proefveldje aangelegd om te laten zien wat het effect is van dit soort pootgoed. Als tegenbewijs dus. De aardappelen zijn daar op 15 maart gepoot en direct aangefreesd op volle bedden (dat moest onmiddellijk vanwege de nog aanwezige nachtvorst aan de grond ). Ze staan er nu prima bij. Omdat het meer een demoveld dan een duur proefveld is, experimenteren we in hier ook met de onkruidbehandeling na opkomst. Die is belangrijk omdat er wel eens net voor het sluiten van de rijen onkruid opdaagt dat je moet kunnen behandelen. We doen die onkruidbehandeling in twee keer. Op 29 april spoten we met 2 liter Defi en 0.25 kilo Sencor. Acht dagen later hebben we dit herhaald met eenzelfde dosering. Op 1 juni kan ik zeggen dat het prima gewerkt heeft.

Foto: Patrick Feliers / Szolt & Norbert Maté

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin