Aanvoer van aardappelen bij Avebe - Foto: ANP AkkerbouwOpinie

‘Halleluja bij Avebe’

Avebe realiseert dit jaar zijn hoogste uitbetalingsprijs ooit, ruim € 80 per ton zetmeelaardappelen. Het concern investeert meer dan het afschrijft en het eigen vermogen blijft toch rond 50% zweven. Het bedrijf laat de telers maximaal meedelen in de winst.

Die hoge uitbetaling wijst op groot vertrouwen in de toekomst. Dat vertrouwen stoelt op zowel de traditionele zetmeelkant als op de nieuwe eiwitcomponent, Solanic. Daarvoor is de laatste jaren een heel goede markt ontwikkeld als toeleverancier van de voedingsmiddelenindustrie.

De afschaffing van de vereveningspremie in 2012, wat destijds gezien werd als voorbode van het eind van de Veenkoloniale akkerbouw, blijkt uiteindelijk heel goed uit te pakken. Telers elders in de EU gooiden het bijltje erbij neer en de verwerking werd daar gestaakt – en wat eenmaal gestopt is, komt niet als concurrent terug.

Daarbovenop verlegde Avebe de focus van verre buitenlandse avonturen naar productontwikkeling. Het eiwit werd daardoor uiteindelijk van last – denk aan de schuimende waterlopen rond Veendam – tot lust.

‘Van loden last naar trots bezit van de Veenkoloniale akkerbouwers’

Avebe werd door focus op zijn corebusiness van zwaar verliesgevend weer goed renderend. Van loden last naar trots bezit van de Veenkoloniale akkerbouwers. Het is zaak die focus zo gericht te houden. Er zijn genoeg voorbeelden in de coöperatieve wereld van hoe het fout kan gaan bij verlies aan focus. Denk maar aan Vion, Cehave en Cebeco Handelsraad.

Beheer
WP Admin