Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Half mei start het zaaien van bruine bonen

Nadat vrijwel alle gewassen gezaaid zijn, zijn vanaf half mei de bruine bonen aan de beurt. Er is zorg over schade door de larve van de bonenvlieg.

Op de achtergrond een dijk met bomen die de grens tussen Nederland en België markeert. Van Wesemael zaait dit jaar ongeveer 250 hectare bruine bonen en is daar zo n 14 dagen mee bezig.

Na de eerste rondgangen zijn de zaadbakken leeg. Met behulp van Thielman junior vult van Wesemael de bakken van de 8-rijige Monosem zaaimachine weer bij.

In de inspringende hoeken zaait van Wesemael de rijen in verstek. Dat is vooral praktisch bij het oogsten. De loonwerker verzorgt naast het zaaien ook het spuitwerk en de oogst van de bonen.

Met hulp van gps worden de bonen in strakke lijnen gezaaid. Op de achtergrond het bedrijf van Thielman.

De loonwerker biedt klanten de mogelijkheid om knoflookextract met de bonen mee te zaaien. Dit zijn biologische middelen in granulaatvorm. De geur moet insecten op afstand houden. Een nadeel is dat deze middelen vrij duur zijn en dat de werking sterk afhankelijk is van de vochtigheidsgraad. Thielman besloot daarom om het niet toe te passen.

Een bonenvlieg op de ruit van de trekkercabine. Door het wegvallen van insecticiden krijgt de larve van de bonenvlieg weer kans kiemende bonen aan te vreten. Op zijn eigen bedrijf heeft van Wesemael feromoonvallen voor de bonenvlieg.

In de zaaivoor liggen de bonen 10 centimeter uit elkaar in de hier nog vochtige grond. Een boon heeft voor kieming maar weinig vocht nodig en is meer gebaat bij warme, droge omstandigheden.

De bonen worden vrij diep in vochtige grond gezaaid. Van Wesemael is iets later met zaaien begonnen dan vorig jaar. De kou en het niet meer beschikbaar zijn van insecticiden om het zaad te behandelen zijn daar de reden voor. Hoe sneller de boon boven staat hoe kleiner de kans op schade.

Loonbedrijf van Wesemael uit het Zeeuws-Vlaamse Nieuw-Namen zaait net over de Belgische grens een perceel bruine bonen voor akkerbouwbedrijf Thielman in Meerdonk (B.).

Beheer
WP Admin