Foto: Laurens van Putten AlgemeenNieuws

Haast met Actieprogramma nitraatrichtlijn

Wanneer er niet tijdig een nieuw Actieprogramma nitraatrichtlijn ligt, dreigt Nederland volgend mestuitrijdseizoen zonder derogatie te zitten. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Carola Schouten van Landbouw.

Schouten maakt haast bij de totstandkoming van het definitieve 7e Actieprogramma nitraatrichtlijn (7e AP). In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat ze het definitieve Actieprogramma in de tweede helft van november af moet hebben, om nog kans te maken op duidelijkheid over derogatie voor het einde van het mestuitrijdseizoen in 2022.

Tweede presentatie

Om in aanmerking te komen voor derogatie, moet Nederland in het Nitraatcomité van 15 december een tweede presentatie kunnen geven over het Actieprogramma. Daarvoor moet het plan eerst worden kortgesloten met de Europese Commissie. Als er in december een presentatie kan plaatsvinden, is er kans op duidelijkheid over een nieuw derogatieverzoek in juni of juli volgend jaar. Als dit niet lukt, schuift het proces drie maanden op en komt er pas in september duidelijkheid.

Internetconsultatie

De totstandkoming van het 7e AP is in volle gang. Op de internetconsultatie kreeg LNV ruim 3.700 reacties. Daarnaast worden gesprekken gevoerd met sectororganisaties over alternatieve maatregelen. Begin november worden ook nog aanvullende maatregelen verwacht voor de oppervlaktewaterkwaliteit, die mogelijk ook opgenomen moeten worden in het 7e AP.

Reacties

  1. Het is ook best een verrassing elke 4 jaar.
    Hoe kan het dat ambtenaren altijd op het laatste moment beseffen dat ze wel eens aan het werk moeten en er deadlines bestaan
    Compleet ongeloofwaardigelnvfrustratiekolder😡😡
    Zieke geesten werken daar.

Beheer
WP Admin