AkkerbouwAchtergrond

Grote schulden, minder koopkracht

De gemiddelde Hongaar heeft veel te veel geleend en dan ook nog in buitenlandse valuta. De val van de forint leidt daardoor tot grote problemen.

Het gemiddelde Hongaarse gezin heeft flinke leningen afgesloten ten opzichte van zijn inkomen of vermogen. Daarbij is de kortlopende rente met 28 procent – en meer – erg hoog. Veel banken presenteren daarbovenop ook nog eens een stevig kostenplaatje. Daar komt nog eens een geleasede auto bij (vaak hebben zowel mijnheer als mevrouw er een).

Al dat lenen en leasen is gekoppeld aan de euro of Zwitserse frank. Met de hoge forintkoersen in augustus en september betaalden de Hongaren voor een doorsnee gezinswagen al snel €50 minder, waardoor zij meer konden uitgeven aan luxegoederen. Bij de huidige koers is het te betalen bedrag al snel €75 tot €100 meer.

Koopkracht daalt fors

Vooral die leningendruk (Hongaren hebben de hoogste druk per hoofd van de bevolking in Europa) en niet te vergeten de gigantische rentes doen de koopkracht pijlsnel dalen. De supermarktketens zullen echt wel een keer alle prijzen afstellen op de forintkoers. Dan wordt het leven in dit nog altijd lagelonenland vrijwel onbetaalbaar. Je ziet nu al dat inlandse voedingsproducten ineens aanmerkelijk belangrijker worden. Van hamsteren is nog net geen sprake!

Beheer
WP Admin