Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Grote schoonmaakbeurt voor aardappelbewaring

De kiemremmer chloorprofam mag vanaf komend bewaarseizoen niet meer gebruikt worden. Telers die het middel in het verleden gebruikt hebben moeten hun schuren grondig reinigen om overdracht naar de nieuwe aardappelen te voorkomen.

 • Akkerbouwcombinatie Nieuw-Campen in het Zeeuwse Kamperland heeft alle aardappelen afgeleverd en is begonnen met het reinigen van de bewaarplaatsen. Hier wordt met stofzuiger het losgeborstelde vuil verwijderd. - Foto's: Anton Dingemanse

  Akkerbouwcombinatie Nieuw-Campen in het Zeeuwse Kamperland heeft alle aardappelen afgeleverd en is begonnen met het reinigen van de bewaarplaatsen. Hier wordt met stofzuiger het losgeborstelde vuil verwijderd. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Het losborstelen gebeurt in de met hout afgedekte kanalen met een borstelmachine met roterende staalborstel. Hierna wordt het kanaal leeg geveegd en wat er daarna nog in de kieren en gaten is blijven zitten wordt weggezogen.

  Het losborstelen gebeurt in de met hout afgedekte kanalen met een borstelmachine met roterende staalborstel. Hierna wordt het kanaal leeg geveegd en wat er daarna nog in de kieren en gaten is blijven zitten wordt weggezogen.

 • Voordat de kanalen worden opengelegd wordt de gehele vloer, inclusief kanaalbalken, met zelfrijdende borstelmachine schoongeborsteld. Deze machine heeft een zijborstel waarmee de hoek tegen de zijwand ook gereinigd kan worden.

  Voordat de kanalen worden opengelegd wordt de gehele vloer, inclusief kanaalbalken, met zelfrijdende borstelmachine schoongeborsteld. Deze machine heeft een zijborstel waarmee de hoek tegen de zijwand ook gereinigd kan worden.

 • Geïsoleerde wanden zijn wat lastiger. Met hogedrukreiniger afspuiten ligt voor de hand maar dan kan bij poreuze delen water met chloorhoudende bestanddelen de isolatie binnendringen. Er wordt wel geadverteerd met zandstralen met lage druk om zachte materialen niet te beschadigen. Nieuw-Campen veegt de wanden schoon met een staalbezem.

  Geïsoleerde wanden zijn wat lastiger. Met hogedrukreiniger afspuiten ligt voor de hand maar dan kan bij poreuze delen water met chloorhoudende bestanddelen de isolatie binnendringen. Er wordt wel geadverteerd met zandstralen met lage druk om zachte materialen niet te beschadigen. Nieuw-Campen veegt de wanden schoon met een staalbezem.

 • Een andere aardappelbewaring van het bedrijf heeft een vlakke vloer en tunnelelementen. Hier wordt de vloer grondig geborsteld. De houten wanden kennen een vergelijkbare problematiek als bij geïsoleerde wanden. De hele zomer goed luchten en hout zo mogelijk buiten leggen is een optie. Chloorprofam wordt namelijk door UV en warmte afgebroken.

  Een andere aardappelbewaring van het bedrijf heeft een vlakke vloer en tunnelelementen. Hier wordt de vloer grondig geborsteld. De houten wanden kennen een vergelijkbare problematiek als bij geïsoleerde wanden. De hele zomer goed luchten en hout zo mogelijk buiten leggen is een optie. Chloorprofam wordt namelijk door UV en warmte afgebroken.

 • In de drukkamers is de hoogste concentratie CIPC aanwezig. Vooral het reinigen van drukkamers en dan met name de ventilatoren is een secuur en tijdrovende bezigheid. Ook hier kan gezandstraald worden maar dit kan leiden tot beschadiging van de apparatuur. Reinigen met droogijs kan uitkomst bieden.

  In de drukkamers is de hoogste concentratie CIPC aanwezig. Vooral het reinigen van drukkamers en dan met name de ventilatoren is een secuur en tijdrovende bezigheid. Ook hier kan gezandstraald worden maar dit kan leiden tot beschadiging van de apparatuur. Reinigen met droogijs kan uitkomst bieden.

 • Voor het snelle werk in brede met betonroosters afgedekte kanalen heeft medewerker Simon Noordhoek op basis van een rupsdumper een kanalenrobot met shovel geconstrueerd.

  Voor het snelle werk in brede met betonroosters afgedekte kanalen heeft medewerker Simon Noordhoek op basis van een rupsdumper een kanalenrobot met shovel geconstrueerd.

 • Met een camera op de robot en een monitor op het bedieningspaneel wordt de machine door het kanaal gestuurd. Het vuil wordt naar één punt geschoven en kan dan met bijvoorbeeld een minikraan uit het kanaal worden geschept.

  Met een camera op de robot en een monitor op het bedieningspaneel wordt de machine door het kanaal gestuurd. Het vuil wordt naar één punt geschoven en kan dan met bijvoorbeeld een minikraan uit het kanaal worden geschept.

 • De achterkant van de kanalenrobot tijdens het werk in een kanaal gezien vanuit de drukkamer.

  De achterkant van de kanalenrobot tijdens het werk in een kanaal gezien vanuit de drukkamer.

 • Na deze klus wordt de robot in de auto geladen voor werk in Flevoland. Noordhoek is gevraagd om daar in twee dagen drie cellen te reinigen.

  Na deze klus wordt de robot in de auto geladen voor werk in Flevoland. Noordhoek is gevraagd om daar in twee dagen drie cellen te reinigen.

Lees ook: Tijd om aardappelschuren te reinigen

Beheer
WP Admin