Premium
De monomestvergister op het varkensbedrijf van Willy Tijs VarkensNieuws

Grote prijsverschillen bij verwerking varkensmest

Reacties

 1. de certificaten is dat daghandel?

  Mijn inziens gaan we pas echt stappen maken als de dikke fractie na scheiding (bij bron) op de witte lijst komt. Dit geeft meer mogelijkheden om samen te werken tussen boeren en het voorkomen van ongewenste mega installaties met bijbehorende transportkilometers.

 2. volgens Jan Roefs zit in varkensdrijfmest 20 m3 gas .
  waar wordt deze gecreditteerd bij de varkenshouder ??
  groen gas moet vele malen duurder worden wil dat uit kunnen.
  Dit draagt voor de veehouder niet bij aan kostprijsverlaging dus waardeloos

  1. Dag Joop,
   Dit en ander onderzoek laat zien dat in de combinatie met bepaalde stalsystemen die groen gasopbrengst wel wat hoger ligt.
   Hoe de bedragen worden verdeeld in de keten is een relevante vraag die hier niet is beantwoord. Wat ik wel zie is dat in bijv. de melkveehouderij er al succesvolle voorbeelden zijn en in het buitenland ook in de varkenshouderij.

 3. Een onderzoek waaruit moet blijken dat alle mest verplicht naar de verwerking moet terwijl gewoon naar het land brengen het voordeligst is.

  1. Dit is een verkeerde voorstelling van zaken, want er moest helemaal niks, behalve dan in kaart brengen wat voor de emissie van ammoniak, broeikasgassen en economisch de gevolgen zijn van de gekozen combinaties van staltechniek, mestverwerking (of niet) e.d.
   In mijn ogen zijn deze drie parameters alle drie van belang.

Beheer
WP Admin