Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Grote drukte op het land moet nog komen

In de IJsselmeerpolders start het voorjaarswerk rustig op. De eerste uien en bieten zitten erin en de eerste aardappelen worden gepoot.

Het afstellen van de zaaidiepte met de nieuwe machine vergt wat geduld. Reinaud Tepper van Kramer en Marcel Scholtens kijken heel precies naar de zaaidiepte.

Allan Harsevoort lost een kist uitgangsmateriaal in de pootbunker. Het Fontane-pootgoed komt uit de Talent-bewaring en is behandeld met 0,5 liter Monsereen Pro per ton.

Scholtens plant van de Fontanes ongeveer zeven knollen op een meter. De poters krijgen als bemesting 21 liter APP per hectare mee en 3 liter Mirador tegen rhizoctonia en luis.

Arnold Pit bestuurt de pootcombinatie.

V.O.F. Scholtens uit Luttelgeest poot aan de noordelijke rand van de NOP op zandgrond de eerste pootaardappelen.

Bij Adriaan Boudeling in Swifterbant zaait Frans Gielen de eerste 6 hectare Florena KWS-suikerbieten. De zaden liggen mooi op de stevige ondergrond. Boudeling legt ondertussen een volgend perceel zaaiklaar. - Foto's: Sytze Bakker

Ook hier ligt de grond er mooi bij en gaat het zaaien probleemloos.

Hotting zaait met een Fendt 390 GT-werktuigendrager met een Monosem-zaaimachine. De trekker staat op 3 meter spoorbreedte, waarbij onder de trekker een heel bed van 3 meter gezaaid wordt en twee halve bedden buiten de machine, die met behulp van GPS aan elkaar sluiten.

Bij Wieringerwerf zaait Jaap Hotting van loonbedrijf Hopmans 4 hectare Summit-zaaiuien voor Gertjan Rasing.

Dit perceel is in augustus 2016 onder water gezet om aaltjes te bestrijden. Er staan nog een paar plassen, maar de rest droogt al aardig op. Voor het poten van de aardappelen moeten de dijken nog geëgaliseerd worden.

In de Wieringermeer zaait loonbedrijf Hopmans 7,5 hectare uien bij Jan Veldt in Slootdorp.

Op een huiskavel van Scholtens zaait Ronald van de Beek van loonbedrijf van Dun uien met een nieuwe Kramer Proseeder Singel van Agrecola.

Voor het vullen heeft Kort een hydro-aansluiting (inzet) voor de vulband op de pootmachine gemonteerd.

Bij Nieuw-Vennep poot Robert Kort uit Kuddelstaart op een perceel vrij zware grond Markies-consumptieaardappelen.

Het zaad ligt mooi in vochtige grond en zal met de huidige temperatuur vlot kiemen.

Even kijken hoe het gaat met zoon Gijsbert (links) en vader Henk.

Gijsbert Beers in Hoofddorp zaait zijn eerste bieten. De grond is heel mooi en er kan prima gezaaid worden.

Bovenop is de grond hard. Onderin is de grond nog vrij nat en koud. Door aanwezige stroresten die vanwege de ganzenregeling van Schiphol ondergewerkt zijn, doen wormen het ook goed.

Onder de rook van de Polderbaan legt Jan Willem Rip uit Hoofddorp zijn bietenland zaaiklaar, met een schudeg achter een oude Ford 4600.

Beheer
WP Admin