Akkerbouwbedrijf van Nieuwenhuyze in Goes (Zld.) zaait 10 hectare met het nieuwe zomertarweras Hexam. - Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Foto | Voorjaarswerk in Zeeland, grond wordt al te droog

Na een natte februari kwam in maart het voorjaarswerk goed op gang in Zeeland. Boeren merken dat het werk door droogte nu langzaam vastloopt.

In zware grond plant akkerbouwer Cees Ars uit het Zeeuwse Driewegen 3,5 hectare Allegria aardappelen voor friet. - Foto's: Anton Dingemanse

De grond is dermate zwaar dat de akkerbouwer voor het planten de grond eerst nog 8 centimeter diep met een rotorkopeg bewerkt.

In een grote stofwolk freest de plantcombinatie van loonbedrijf Van den Dries tot 12 centimeter diep. De aardappelen worden in dezelfde werkgang geplant.

De plantbak van de plantmachine wordt weer gevuld voor de volgende omgangen.

Biologisch akkerbouwer Alex van Hootegem in Kruiningen heeft zijn aardappelen er al in te zitten. Hij is gestart met het frezen van de ruggen. De teler heeft de grond bemest met een gecertificeerd mengsel van runder-, varkens- en geitenmest.

De ondernemer teelt dit jaar zeven rassen waarvan enkele voor de teelt van pootaardappelen. Deze nieuwe pootgoedrassen zouden robuuster zijn tegen fytoftora. Zoals deze paarse aardappel, die nu alleen nog maar een nummer heeft.

De kluiterige grond kan een regenbuitje goed gebruiken. Dan zal ook een tarwezaadje met deze ligging ontkiemen. De grond is na het klepelen van de groenbemester gespit en met rortorkopeg klaargelegd.

Naast een perceel zomerbrouwgerst (voorgrond) bestemd voor abdijbier zaait akkerbouwer Christiaan Maes in Heinkenszand zijn suikerbieten.

Het bietenland is na het klepelen van de groenbemester slechts enkele centimeters diep met de rotorkopeg bewerkt. Er wordt dus rechtstreeks op de vaste ondergrond gezaaid.

Landbouwonderneming De Winter uit Ovezande wacht de regen voor het zaaien niet af. De ondernemer beregent vooraf om zo een zaaibed te kunnen maken. Het opgebrachte water maakt enkele centimeters dieper in de grond contact met het daar nog aanwezige vocht.

De Winter verwacht over enkele dagen op dit perceel uien te kunnen zaaien.

Beheer
WP Admin