Foto: Twan Wiermans AlgemeenNieuws

GroenLinks wil af van schadeclaims boeren bij waterbedrijven

GroenLinks wil het onmogelijk maken voor boeren om schadeclaims in te dienen bij drinkwaterbedrijven als zij onvoldoende beregeningswater hebben.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer diende Laura Bromet een motie in op dit punt. Volgens haar zijn boeren schadeclaims aan het voorbereiden om drinkwaterbedrijven voor honderden miljoenen aansprakelijk te stellen voor een gebrek aan beregeningswater tijdens droge periodes.

Toenemende droogte

Bromet vreest dat dit in de toekomst vaker zal gaan gebeuren omdat droogte steeds vaker zal optreden en drinkwaterwinning hogere prioriteit heeft dan het beregenen van gewassen. Ze wil daarom de Waterwet aanpassen.

Verantwoordelijk minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wil dit niet. Hij wijst erop dat de schade alleen vergoed kan worden als dit aantoonbaar het gevolg is van grondwateronttrekking door drinkwaterbedrijven. “De regeling is daarmee niet bedoeld om schade als gevolg van klimaatverandering en droogte te compenseren”, aldus Harbers.

Reacties

 1. Gl heks Bromet wil niet alleen van de schadeclaim, maar van alle boeren af. Geen kans laten we onbenut. De voedsel voorziening komt al na het belang van de landbouw in de verdringingsreeks zover waren we al gezonken. En natuurlijk ook niets zeggen over de distributie centra die vooraan staan bij het recht op miljoenen liters koelwater wat daarna weer vervuild wordt geloosd. Nee, pas als we de boer, lees de voedselproducenten kunnen pakken, zien we weer een motie van dat mens.

 2. Als alles slecht is wat niet uit “de stad” komt. Laat ze dan ook water drinken wat in de grond zit onder de stad. Heerlijk water uit de grachten en na de rioolwaterzuivering lozingspunten op oppervlaktewater. Een directere circulaire vorm en hergebruik van een stroom is er niet.
  Overstorten van rioolsystemen zijn er overal in elk dorp of stad.
  Kortom waar komt de vervuiling vandaan en wie vervuild er??
  En op deze manier van water curculair in de waterleiding pompen dupeer je ook geen enkele agrariër.
  Maar dat wordt niet gedaan. Waarom eigenlijk niet???
  Proost.

  Of drinkwater het schoonste water is?

  En er wordt ook hier met verschillende normen gemeten.
  Als er net zoveel vervuilende stoffen, zuren, logen in melk zit als water uit de kraan van waterleidingbedrijven wordt de melk afgekeurd voor consumptie en verwerking.
  Drinkwater wordt gezuiverd, maar ook dmv chemische middelen wordt de hardheid gecorrigeerd

  Ik drink het liefst grondwater waar de boer zogenaamd volgens politici alles vervuild.

 3. boeren moeten gewoon weg van groen links. dan maar hopen op zo snel mogelijk snel nieuwe verkiezingen.
  overheid en industrie gaan steeds meer water weg pompen onder de landerijen van de boeren ( o a cocacola dongen, heineken denbosch, bavaria lieshout en vitens drinkwaterbedrijven). en dan maar klagen dat, omdat de gewassen versneld verdrogen, er zeker niet beregend mag worden door de boeren. heb gehoord van actievoerende trekkerschauffeurs dat er vele duimen opgestoken werden door onze burgers tijdens de actiedag gisteren. die dit land naar de afgrond zien glijden, met dit achterlijke bestuurlijke wanbeleid.

 4. Raar mens. Boeren sproeien niet voor henzelf of voor de lol maar voor het produceren van voedsel. Voedsel dat vooral naar de stedelingen gaat.

 5. Bromet is tegen de voedselvoorziening door boeren , dus indirect is ze tegen de mensheid op aarde. Vanuit dit beginsel zou zij geen politiek mogen bedrijven.

Beheer
WP Admin