AlgemeenAchtergrond

Groene revolutie

“Er moet een nieuwe groene revolutie komen, waarin de veredeling een belangrijke rol speelt”, zei voorzitter Tiny Aerts van de vakgroep glastuinbouw van de ZLTO tijdens een themadag gewasgezondheid bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

Aerts ziet een maatschappelijke beweging op gang komen waarbij consumenten meer in twijfel trekken wat er aan groenten uit het buitenland komt. “Duitsers willen meer regionaal en natuurlijk product. En wij als Nederland vallen binnen dat regionale. Wij telen een mooi en gezond product, al weet de consument dat nog niet genoeg. Wij moeten dat meer van de daken schreeuwen.”

Chemie moet volgens Aerts een sluitpost vormen. “We moeten uitgaan van biologie en een weerbare plant. Al zullen correctiemiddelen nodig blijven om dat te realiseren. En we moeten steeds zorgen dat we maatschappelijk gezien onberispelijk blijven, door te zeggen wat we doen en te doen wat we zeggen.”

Volgens Aerts zou er fors in veredeling geïnvesteerd moeten worden om vanaf het zaadje problemen in de gewasbescherming op te lossen. “Toen ik ruim tien jaar geleden aan een veredelaar vroeg wat het zou gaan kosten om resistentie in te bouwen tegen het toenmalige probleem Californische trips, zei die: dat kost 15 cent per pit extra en negen jaar werk. Dat vonden we toen veel te duur. Inmiddels is het die tijd later, hebben we niets, en kost het per plant meer geld aan schade. We moeten meer offensief gaan reageren.”

Beheer
WP Admin