Een groenbemestermengsel kan een bijdrage leveren aan de opslag van koolstof en stikstof binden voor een volgend gewas. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Groenbemestermengsels met korting voor Zeeuwse telers

Zeeuwse akkerbouwers kunnen 50% korting krijgen op de aanschaf van zaaizaad voor 5 hectare biodiverse groenbemestermengsels. ​De actie is een initiatief van ZLTO, DSV zaden en stichting Urgenda, de provincie Zeeland levert een financiële bijdrage.

In eerste instantie wordt in Zeeland gestart met 40 akkerbouwers met samen 200 hectare biodiverse groenbemestermengsels. Via crowdfunding wordt geld opgehaald voor uitbreiding van het project.

Biodiverse mengels met stikstofbinders

Deze actie is een vervolgactie op de crowdfundingsactie ‘1001ha kruidenrijk grasland’. Aan deze actie van LTO Nederland, Urgenda en 6 zaadleveranciers doen al bijna 900 boeren met zo’n 2.500 hectare mee. Dankzij de kortingsactie kunnen telers nu laagdrempelig experimenteren met biodiverse mengsels mét stikstofbindende planten. Zo kunnen ze kunstmest besparen bij het vervolggewas en zorgen voor meer opgeslagen CO2 en onder- en bovengrondse biodiversiteit. Vanaf 20 juli konden kunnen Zeeuwse telers zich aanmelden via groenbemesters.1001ha.nl.

Minder kunstmest en CO2

Door de vlinderbloemige soorten in het aangeboden mengsel van DSV, kan tot 60 kilo stikstof per hectare worden vastgelegd, zo blijkt uit onderzoek. Dat scheelt kunstmest en CO2-uitstoot bij de vervolgteelt. Veel telers zijn volgens de initiatiefnemers huiverig voor het gebruiken van mengsels vanwege de hogere prijs en onbekendheid. ZLTO, Urgenda en DSV willen zo akkerbouwers de vele positieve kanten van groenbemesters laten ervaren. “In onzekere tijden met hoge kunstmestprijzen, is dit een simpele maar doeltreffende handreiking aan de boer”, aldus Hanneke van Ormondt van Urgenda.


Nieuwsbrief bodemgezondheid

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen bodemgezondheid.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin