De Rotterdamse gemeenteraad is akkoord met een drijvende boerderij in de Merwehaven. - Beeld: Courage AlgemeenNieuws

Groen licht voor drijvende boerderij

De Rotterdamse gemeenteraad is akkoord met een drijvende boerderij in de Merwehaven. Een meerderheid van de raad steunde de ‘Motie blije koeien en kippen’ van GroenLinks en de PvdA, die het college oproept alleen akkoord te gaan als de initiatiefnemers het keurmerk Ecologische Boerderij en het drie sterren Beter Leven Keurmerk aanvragen.

De drijvende boerderij is een initiatief van projectontwikkelaar Beladon. Volgens de plannen moet een ponton ruimte bieden aan 40 koeien en maximaal 6.000 kippen. De ‘floating farm’ moet in juli 2017 opgeleverd worden. Het is een voorbeeldproject, met in het achterhoofd dat door stedelijke ontwikkeling steeds minder landbouwgrond beschikbaar is.

”Wereldprimeur, een floating farm!”, twitterde D66-raadslid Jos Verveen nadat de raad had ingestemd met de plannen. D66 vindt het belangrijk dat Rotterdam een stad van durf blijft. De Partij voor de Dieren in Rotterdam vindt het plan dan weer “absurd”, zeker in het licht van de omvangrijke veereductie die met het fosfaatplan op stapel staat.

Koeien worden niet zeeziek

Op voorspraak van de partij werd uitgezocht of koeien zeeziek kunnen worden als ze op een ponton staan. Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht oordeelden dat hiervoor geen bewijs is. Miljoenen koeien worden bijvoorbeeld met schepen van Australië naar de VS gebracht, zonder problemen, aldus de onderzoekers.

Beheer
WP Admin