De open dag trok veel bezoekers, voornamelijk vleesvarkenshouders. - Foto: Jan Willem Schouten VarkensNieuws

Groen gas uit pure varkensmest blijkt wél te kunnen

Alleen positieve verhalen over Biogas Hoge Hexel. Dat bleek onlangs tijdens de open dag. Volgens de eigenaren, varkenshouder Willy Tijs en CCS Energie Advies in Deventer, is Biogas Hoge Hexel de grootste monomestvergister op boerderijschaal.

De installatie draait sinds vorig jaar november en de resultaten zijn beter dan verwacht. Uitgangspunt was dat 20.000 ton vleesvarkensmest nodig was om jaarlijks 320.000 kuub groen gas te produceren. Het blijkt nu dat 14.000 ton vleesvarkensmest voldoende is om dit volume gas te leveren.

Constante kwaliteit en verse mest zijn voorwaarden

Willy Tijs is geen man van uitgebreide toespraken. De kern van zijn betoog luidde: “Het gaat fantastisch. Ik ben super tevreden over het project.” Een constante kwaliteit, tamelijk verse mest is wel voorwaarde voor een goede gasproductie. De mest is niet ouder dan een maand, hooguit 6 weken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief varkensmest en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

  1. Goede vraag, Timmer, Wageningen UR heeft modelberekeningen gemaakt die aangeven dat het bewerken van verse mest het best is voor de portemonnee en het milieu.
    Dezelfde onderzoekers brengen nu specifiek voor deze vergister in kaart wat de financiële- én milieueffecten zijn. Dat is voor het eind van dit jaar duidelijk. Wordt vervolgd.deze reactie is automatisch gemodereerd

  2. wat doet zo’n apparaat nou voor de stikstof reductie op papier. vb als je in de “47%”gebied van dat gekke kaartje uit Den Haag zit en dit ding doet 60% ben je dan van het gezeik af ??

Beheer
WP Admin