Foto: Koos van der Spek AlgemeenNieuws

Groei voedingsmiddelenproductie vlakt af

In 2016 groeit de productie van de voedingsmiddelenindustrie met circa 1,2%. Dat is duidelijk minder dan in 2014 en 2015, toen de groei respectievelijk 2,1 en 1,7% bedroeg. Dat meldt het ING Economisch Bureau. De analisten van ING noemen de voedingsindustrie “een stabiele groeier”.

De groei van de sector wordt enigszins gedrukt omdat relatief veel voeding wordt geëxporteerd naar olierijke landen, waar ING landen onder verstaat waar meer dan 50% van de export uit olie bestaat. De olieprijs is sinds mei 2015 bijna gehalveerd. De Nederlandse agrofoodindustrie exporteert jaarlijks voor circa €2 miljard naar olierijke landen. Zuivel, vlees en groente en fruit zijn belangrijke categorieën.

Exporten

Daarmee zijn landen als Saoedi-Arabië, Venezuela, Rusland en Iran goed voor 4,6% van de totale exporten van de sector.

ING verwacht dat de machinebouw, waaronder een groot deel producenten van landbouwmachines, in 2016 net als vorig jaar groei noch krimp doormaakt. De twee magere jaren volgen op een sterk 2014, toen de sector 5,3% meer produceerde. De sector heeft onder meer last van de groeivertraging in China, Rusland en in mindere mate Duitsland.

Lage olieprijs

ING denkt dat de totale industrie dit jaar net als vorig jaar 1% meer zal produceren. De lage olieprijs leidt tot een hogere toegevoegde waarde van raffinage en chemie, maar is negatief voor toeleveranciers aan bedrijven in de oliewinning. De chemie keert in 2016 na jaren van krimp weer voorzichtig terug op het groeipad.

Beheer
WP Admin