RundveeNieuws

‘Groei melkveehouderij kost 355 miljoen per jaar’

Amsterdam – De voorspelde groei met 20 procent van de Nederlandse melkproductie gaat de maatschappij jaarlijks honderden miljoenen kosten. Dat stelt Milieudefensie.

Deze extra kosten, jaarlijks ruim 355 miljoen euro, zouden voortkomen uit de schade aan natuur, landbouwgewassen en gezondheid die het gevolg zijn van de groei. “Deze kosten worden afgewenteld op de maatschappij als de politiek niet ingrijpt,” aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider duurzaam voedsel van Milieudefensie.

De Milieuorganisatie baseert zich voor de inschatting van de extra kosten op een studie van Blonk Milieu Advies uit 2011. Pluimers was destijds één van de auteurs van het rapport.

De maatschappelijke kosten komen volgens Milieudefensie voort uit schade door extra vervuiling, bijvoorbeeld in de vorm van fijnstof, stikstof of ammoniakuitstoot. Dit brengt extra gezondheidskosten met zich mee voor particulieren en overheid. Daarnaast zal de overheid extra kosten maken voor bijvoorbeeld het zuiveren van drinkwater. “Om goedkoop melkpoeder aan China te kunnen leveren, wordt de rekening doorgeschoven naar de burgers,” aldus Pluimers. “Nederland heeft al een gigantische vee-industrie. Die moeten we niet nog eens laten groeien.”

Overigens verwacht Milieudefensie dat de maatschappelijke kosten nog hoger uit kunnen vallen. Om een deel van de mestproblemen tegen te gaan, heeft het kabinet mestverwerking verplicht gesteld. Mestverwerking draait op subsidie, maar er is nog niet bekend hoeveel subsidie jaarlijks naar mestverwerking gaat.

Het Planbureau voor de Leefomgeving sprak twijfels uit of er voldoende capaciteit komt om alle extra mest te verwerken.  “De overheid kiest subsidie te spenderen aan een oplossing die het probleem van overbemesting nooit op kan lossen,” aldus Pluimers. “Dat is een duur doekje voor het bloeden.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin