Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Grensconflict belet uitbreiding biogasinstallatie

De uitbreiding van een biogasinstallatie gaat niet door.

De Raad van State heeft er een streep doorgezet, aldus de uitspraak. De provincie Noord-Brabant had bij de verkeerde gemeente toestemming gevraagd voor de bouw.

De Brabantse gemeentes Roosendaal en Bergen op Zoom liggen al jaren overhoop over een biogasinstallatie op de gemeentegrens. Al jaren slepen de uitbreidingsplannen van Biomoer uit Moerstraten, gemeente Roosendaal, zich voort.

Samenwerkingsverband met boeren

Biomoer is een samenwerkingsverband tussen een paar melkveehouders, een akkerbouwer en een aardbeienkweker. Om de capaciteit te verhogen werd besloten een vierde tank te plaatsen bij het bedrijf. Die uitbreiding zou echter plaatsvinden op de grond van de buurgemeente Bergen op Zoom. Roosendaal had geen bezwaar tegen deze uitbreiding toen de provincie hen daar naar vroeg. Daarop stapte Bergen op Zoom, samen met verschillende milieuorganisaties, naar de rechter omdat ze van mening zijn dat niet Roosendaal kan beslissen over activiteiten op het grondgebied van een buurgemeente.

Verkeerde gemeente gevraagd

De rechtbank Oost-Brabant stelde vorig jaar Bergen op Zoom in het gelijk. De provincie Noord-Brabant had niet aan Roosendaal om toestemming voor de bouw moeten vragen, maar aan Bergen op Zoom. De verleende vergunning werd vernietigd.

De provincie en gemeente Roosendaal stapten vervolgens naar de Raad van State, omdat ze het niet eens zijn met de zienswijze van de rechtbank. Het bedrijf is namelijk qua adres gevestigd in de gemeente Roosendaal.

De Raad van State blijkt het nu eens te zijn met de rechtbank. Bergen op Zoom had de verklaring van geen bezwaar moeten verstrekken en niet Roosendaal. Volgens een woordvoerder van de gemeente kan de provincie nu niet meer om Bergen op Zoom heen en wacht men een eventueel verzoek van de provincie af.

Beheer
WP Admin