Greenpeace tegen de staat: stikstofuitstoot moet snel lager
De staat moet binnen vier maanden een duidelijk plan met concrete maatregelen komen om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen. Die eis legt Greenpeace donderdag voor aan de kortgedingrechter in Den Haag.
In tenminste 40% van het areaal stikstofgevoelige natuur moet volgend jaar de stikstofneerslag lager zijn dan de kritische depositiewaarde. Dat zegt Greenpeace, die zich daarbij baseert op de Wet stikstofreductie en natuurverbetering. Het kort-geding loopt vooruit op een bodemprocedure die later dit jaar voor de rechtbank zal worden behandeld.
Greenpeace stelt dat er snel maatregelen genomen moeten worden, omdat de meest kwetsbare natuur anders voorgoed verloren kan gaan. Met extra maatregelen moet de staat ervoor zorgen dat de stikstofneerslag op kwetsbare natuur vermindert, stelt Greenpeace.
Vergelijkbare rechtszaken over klimaatmaatregelen
Greenpeace heeft drie jaar geleden al aangekondigd de staat via een juridische procedure te willen dwingen tot snelle maatregelen. Ondertussen heeft de Stichting Stikstofclaim zich gevoegd bij de zaak als belanghebbende.
Bij de zaak van Greenpeace tegen de staat gaat het om natuurherstel. Feike Sijbesma, voormalig bestuursvoorzitter van DSM, maakte woensdag een kritische opmerking bij vergelijkbare rechtszaken die over klimaatmaatregelen gaan. Sijbesma zei bij het interviewprogramma Z360 (RTLZ) dat rechtszaken over klimaatbeleid een averechts effect hebben.
Sijbesma zegt dat bedrijven minder geneigd zijn klimaatafspraken te maken, “omdat ze denken: oeh daar kan ik straks op aangevallen worden.” Volgens Sijbesma geldt dat ook voor overheidsbestuurders, die zich niet langer willen binden aan internationale afspraken, omdat de staat als gevolg daarvan voor de rechter kan worden gedaagd.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.
Patrick Moore, een van de oprichters van Green Peace is uit Green Peace gestapt omdat de organisatie de aandacht ging verleggen van het verbeteren van de wereld naar enkel het maximaliseren van hun inkomsten,
Je moet nooit vrijwillig afspraken maken die je pijn kunnen doen. Lieden die dat wel graag willen doen, lijden geen pijn met die afspraken. Welk meisje van 14 wil afspreken met greenpeace dat ze nooit in een vliegtuig zal stappen? Meisjes van 14 willen wel afspreken dat boeren CO2- neutraal moeten worden.