AkkerbouwAchtergrond

Gratis nieuwe trekkers

Hongaarse akkerbouwbedrijven profiteerden tot voor kort flink van vette subsidies voor Europese machines. Zonder er een euro bij te leggen ruilden ze elke 4 jaar een trekker om voor een nieuwe.

Vette Europese subsidies voor mechanisatie, waarvan onder anderen de Hongaren tot voor kort profiteerden. Ik schets even hoe het werkt. Een boer met bijvoorbeeld een 185 pk zware trekker wisselt deze om voor een nieuwe in dezelfde vermogensklasse. Daarop zit 45 procent subsidie. Na 4 jaar kan hij deze truc herhalen. De afschrijving is ongeveer gelijk aan die 45 procent subsidie. De oude trekker wordt afgegeven bij de aanlevering van de nieuwe en de subsidie gaat rechtstreeks naar de importeur. De boer hoeft zijn portemonnee niet eens te trekken. Het resultaat: de boer heeft na 4 jaar weer een nieuwe trekker. Hij hoeft alleen het btw-verschil te verrekenen, bijbetalen dus.

Discriminatie

Deze ’wederkerende luxe’ zou natuurlijk niet moeten mogen. Het is discriminatie van alle andere EU-landen waar deze regeling niet bestaat. Ik kan me goed voorstellen dat Nederlanders en Belgen er ook gebruik van willen maken.

Toch doet in Hongarije ongeveer 10 procent van de akkerbouwbedrijven niet aan deze vierjaarscyclus mee. Zo ook de eigenaar van die 560 hectare grond waarover ik in mijn vorige blog repte. Hij werkt met occasions: een John Deere 2056-dorser en een John Deere 4755-trekker. Die machines moeten flink afzien. Is het niet in de heuvels, dan wel op de keiharde kleigrond.

Keiharde grond

Ruim een maand geleden raakte de powershift van zijn JD 4755 defect. De beste man zat in zak en as. Hoewel wij loeidruk waren – waar nog eens het overlijden van mijn vader bij kwam – liet ik mij overhalen om eventjes voor 110 hectare mijn trekker voor zijn schijfeg te plaatsen. Deze 110 hectare waren echter 195 hectare loeiharde grond die 4 jaar lang, op een schijfeg na, geen grondbewerking heeft gezien. De grond moet het komende teeltjaar dienen voor de teelt van koolzaad, maar de zaaitijd is al een maand verstreken.

Schaamteloos

Een Belgisch investeerder omschreef de Hongaren onlangs als een volk met een schaamteloze instelling om steeds meer te durven eisen. Ook in het hiervoor beschreven geval was het prijs. Na een maand was de trekker nog steeds niet gemaakt en wilde de eigenaar mij nogmaals die 195 hectare laten doen. Maar daar lag voor mij de grens. Mijn aardappeloogst begint eerdaags, evenals de aardappelhandel.

Download als wallpaper

Foto’s: Patrick Feliers

Beheer
WP Admin