AkkerbouwAchtergrond

Gratis grond in Rusland

Russen kopen grond voor nog geen €100 per hectare. Buitenlanders mogen dat niet. Wel kunnen ze grond gratis huren. Toch moet je daarvoor ook kapitaalkrachtig zijn.

Niet alleen Guus Hiddink en Dick Advocaat hebben succes in Rusland. Ook de Nederlandse agribusiness is er succesvol. Afgelopen paar dagen is onze minister van Landbouw op bezoek geweest in Rusland. Ze heeft maandagavond met een grote groep Nederlandse bedrijven gesproken. Onder het genot van een hapje en een drankje en met uitzicht op het rode plein zijn ervaringen uitgewisseld.

Topigs

Niet alleen in het voetbal brengt de combinatie van Nederlandse adviseurs, Russisch geld en mensen succes. Ook in de landbouw is een groot aantal successen te noteren. Zo heeft Topigs een erg succesvol project in Tatarstan. Samen met een Russische investeerder heeft Topigs daar een gesloten fokbedrijf opgezet met 4.500 zeugen. Het werk gaat volgens een strak regiem en daar zijn de resultaten dan ook naar: 31 biggen geboren en 28 gespeend, resultaten waar Nederlandse boeren een puntje aan kunnen zuigen.

Onverzadigbare markt

Rusland biedt absoluut mogelijkheden voor de ontwikkeling van succesvolle landbouwbedrijven. De markt is onverzadigbaar en vraagt continue om meer en meer goede producten. Vooral op het gebied van vlees is dat zo. 50 procent van de consumptie wordt geïmporteerd. Daarnaast is land nog steeds geen enkel probleem, voor 50-100 euro per hectare koopt een Rus zo enkele duizenden hectares bij elkaar, zelfs enkele honderdduizenden hectares is geen uitzondering. Daarnaast is er geld beschikbaar en geeft de overheid rentesubsidie, waardoor je in feite minder rente betaalt dan de inflatie.

Grond 49 jaar huren… voor niets

Helaas kun je als buitenlander geen grond kopen, wel kun je voor 49 jaar huren, zonder dat je huur betaalt. Je moet het bewerken en dat kost al genoeg, maar als je het goed doet levert dat ook geld op. Grofweg moet je rekenen dat je minimaal 1.000 euro per hectare nodig hebt om het te bewerken. Dus als je voor niets 1.000 hectare huurt, heb je toch nog minimaal 1 miljoen euro aan kapitaal nodig.

Foto’s: Topigs

Beheer
WP Admin