Foto: Bart Nijs AkkerbouwNieuws

Graanvoorraad krimpt flink

De graanvoorraden in de wereld krimpen in het nieuwe seizoen 2017/2018. Volgens de International Grains Council (IGC) komt dat vooral omdat meer mais wordt gebruikt.

De wereld heeft 1.054 miljoen ton mais nodig in seizoen 2017/2018, maar de productie blijft daar met 1.026 miljoen ton bij achter. Daardoor krimpt de maisvoorraad met bijna 29 miljoen ton. Ook bij tarwe blijft de productie achter bij de behoefte. Het verschil bedraagt 2 miljoen ton.

Kleinste graanvoorraad in jaren

Daarom krimpt de totale wereldvoorraad graan naar 479 miljoen ton. Dat is 34 miljoen ton minder dan waarmee het huidige seizoen eindigt. Het wordt de kleinste graanvoorraad in de wereld in drie jaar, stelt de IGC.

De wereld verbruikt in het nieuwe seizoen 2.086 miljoen ton graan. Dat is vrijwel net zoveel als het record van dit seizoen. Daarmee kan de eindvoorraad graan 23% van het jaarverbruik dekken. Deze stocks-to-use-ratio is een belangrijke graadmeter voor de prijsvorming. Hoe hoger de ratio des te groter de prijsdruk, omdat grote voorraden tegenvallers in de oogst kan opvangen. Dit seizoen bedraagt de ratio 25%.

China bouwt maisvoorraad af

Vooral de maisvoorraad wordt aangesproken. Dat komt volgens de IGC vooral omdat de Verenigde Staten meer mais nodig heeft voor de productie van ethanol. Daarnaast stimuleert China de verwerking van mais tot zetmeel, om de grote maisvoorraden in het land verder af te bouwen.

Beheer
WP Admin