Een perceel graan op een akkerbouwbedrijf met Nederlandse eigenaren in Kyschinsky, Oekraïne. - Foto: Robert Bodde AkkerbouwNieuws

Graanprijzen in de lift: doorbraak stuwdam Oekraïne, droogte Australië

De graanprijzen voor tarwe op de wereldmarkt stegen na het nieuws dat een stuwdam in Oekraïne in de rivier Dnipro is verwoest. Naast de duizenden mensen die gevaar lopen door de instorting van de stuwdam in Nova Kachovka, dreigt een overstroming ook de export van graan te belemmeren.

Tarwe steeg dinsdag rond het middaguur tot 4% in prijs. De verwoesting van de dam – mogelijk als gevolg van explosies – lijkt volgens directeur Andrey Sizov van graanconsultancy SovEcon ‘een stevige escalatie met ernstige gevolgen’. Zo kan het nieuws de graanprijzen sterk opdrijven, schreef hij in een tweet.

Vorige week laagste graanprijzen

De prijzen voor tarwe bereikten vorige week hun laagste punt in twee jaar tijd. Toen heerste nog optimisme over de graandeal tussen Oekraïne en Rusland. De graandeal maakt de export van landbouwproducten uit het Oost-Europese land via havens aan de Zwarte Zee mogelijk. Oekraïne is een van de grootste exporteurs van granen zoals tarwe en mais. Ook zorgen over de weersomstandigheden elders in de wereld duwen de prijzen mee omhoog.

Droogte in Australië en elders

Zo verwacht het Australische ministerie van Landbouw een terugval van de tarweoogst met ruim een derde door de aanhoudende droogte. Het weersverschijnsel El Niño zorgt vermoedelijk voor veel minder regen in grote delen van het land, waarschuwde een onderzoeksbureau van het Australische ministerie van Landbouw.

Australië oogst het komende seizoen naar verwachting ruim een derde minder tarwe door aanhoudende droogte. Onderzoekers van Abares schatten dat de oogst met 26,2 miljoen ton 34% kleiner uitvalt dan het afgelopen seizoen. Dat is iets onder het tienjarengemiddelde. Ook de oogst van gerst valt hard terug en is ruim een tiende kleiner dan gemiddeld. Australië is een van de grootste tarwe-exporteurs.

Invloed op de wereldmarkt

De oogst is daarom ook van invloed op het beschikbare aanbod op de wereldmarkt. Optimisme over de oogsten in Europa hield de prijzen tot het doorbreken van de stuwdam in de Dnipro laag. Daarbij komt dat in de Chinese provincie Henan – wereldwijd verbruikt China de meeste tarwe – hevige regenval de lokale oogst teistert.

In Australië zaaien boeren de tarwe doorgaans na april om het gewas vanaf november te oogsten. Veel neerslag kregen de planten nog niet. Volgens metingen van het Australisch meteorologisch instituut kende het land vorige maand de op een na droogste mei ooit. Voor het westen van het land was het zelfs de droogste maand mei. El Niño – waarbij het water in de Stille Oceaan opwarmt – dreigt het gebrek aan neerslag te verergeren. Ook in Argentinië en de Verenigde Staten dreigt een gebrek aan neerslag.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. en timmermans maar op de rem om in de eu voedsel te teelen
    leg hem aan de ketting bij bruno in het hok !!!!
    voor komt veel honger en leed in toekomst

Beheer
WP Admin