<em>Foto: Peter Roek</em> AkkerbouwAchtergrond

Graanprijs blijft maar dalen

Graanprijzen daalden afgelopen week op de internationale markten. Ondanks deze dalingen bleef de maisprijs op de termijnmarkt in Parijs wel overeind.

De graanprijzen zijn vorige week fors gedaald. De daling werd veroorzaakt doordat de International Grains Council (IGC) in de laatste prognose de maisproductie sterk verhoogde. Voor seizoen 2015/’16 schat de IGC de totale graanproductie in de wereld deze maand 10 miljoen ton hoger dan vorige maand. De productie komt op 2.002 miljoen ton. Dat is 2% lager dan de recordproductie van vorig seizoen. Toch is de beschikbaarheid net zo groot als vorig seizoen, vanwege de enorme graanvoorraad die de laatste jaren is opgebouwd. De Europese markten volgden de nieuwe prognose, met uitzondering van Parijs. Daar steeg de maisprijs vorige week voor het maartcontract op de termijnmarkt met 0,2% naar €146,25 per ton. De verhoogde maisproductie beïnvloedde wel de termijnmarkt in Chicago, waardoor de prijzen daar kelderden. Afgelopen vrijdag daalde de maisprijs met 3% ten opzichte van voorgaande week. Sinds begin december is de prijsdaling niet zo sterk geweest.

Wereldprijzen

Op de wereldmarkt is de tarweprijs fors gedaald. Op de termijnmarkt van Parijs daalde de tarwenotering vorige week vrijdag met 4,3% vergeleken met een week eerder naar een dieptepunt van €145,50 per ton. De tarweprijs van het eerstaflopende termijncontract stond sinds 2012 niet zo laag. De prijsindex van de IGC voor tarwe ging 1,9% omlaag naar 159 punten, de laagste prijsindex sinds juni 2010.

De prijsdaling op de internationale markten komt door de grote voorraden in de wereld. In de Verenigde Staten groeit de tarwevoorraad naar de grootste in 29 jaar. Daarnaast verhogen de gunstige weersomstandigheden de oogstprognoses. Alleen vanuit India en Oekraïne komen berichten dat de oogsten mogelijk tegenvallen. Daarnaast verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA voor 2015/’16 een krimp van hert tarweareaal met 1,5 miljoen naar 20,7 miljoen hectare. Het wordt het kleinste tarweareaal in de VS in 46 jaar.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen