Glyfosaatbesluit naar climax - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Glyfosaatbesluit naar climax

De Europese Commissie zal zelf een besluit moeten nemen om onkruidbestrijder glyfosaat voor een beperkte periode toe te staan. Zoals het er nu naar uitziet vinden de 28 lidstaten vrijdag 24 juni in het beroepscomité geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen toelating.

Gevolg daarvan is dat de bal dan weer bij de Europese Commissie ligt.

Het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) kwam op 6 juni niet tot een gekwalificeerde meerderheid voor het voorstel van Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis. Hoewel alleen de lidstaat Malta tegen stemde, waren er te veel onthoudingen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Portugal en Luxemburg) om de voorstemmers aan een gekwalificeerde meerderheid te helpen. Daarop besloot de Europese Commissie het voorstel aan het beroepscomité voor te leggen.

Frankrijk gaat tegenstemmen

Een woordvoerder van de Europese Commissie meldde woensdag 22 juni dat er geen indicaties zijn dat lidstaten van positie veranderen. Maandag 20 juni meldde de Franse minister van milieu Ségolène Royal, voorafgaand aan de raad van milieuministers, dat Frankrijk zal tegenstemmen. Dat heeft Frankrijk ook gezegd voorafgaand aan de besluitvorming in het Scopaff, waar Frankrijk zich bij stemming toch onthield.

Ergernis over besluiteloosheid lidstaten

Andriukaitis heeft begin juni zijn irritatie uitgesproken over het feit dat lidstaten niet tot een beslissing kunnen komen. Met name de positie van Duitsland wekt ergernis, nadat de sociaal-democratische ministers in de Bondsregering hebben afgedwongen dat er geen goedkeuring voor het middel moet komen. Duitsland heeft als rapporterende lidstaat echter wel geadviseerd de onkruidbestrijder toe te laten. Bronnen bij de Europese Commissie stellen dat sommige lidstaten binnenskamers wel pleiten voor toelating, maar zich daarover publiekelijk niet willen uitspreken en zich van stemming onthouden. Nederland is voor de toelating van glyfosaat onder voorwaarden.

Europese Commissie zal advies eigen instituten volgen

Als het beroepscomité van de Europese Unie vrijdag niet tot een vereiste meerderheid voor of tegen toelating komt, ligt de bal bij de Europese Commissie. Omdat de Europese Commissie zich vooral verlaat op de wetenschappelijke adviezen van de eigen instituten (Duitsland als rapporteur, de Europese voedselveiligheidsautoriteit), ligt het voor de hand dat de commissie besluit om de onkruidbestrijder in elk geval voor een periode van 18 maanden toe te staan, zoals in het oorspronkelijke voorstel staat. Het Europese agentschap voor chemicaliën, Echa, moet in de tussentijd een oordeel uitspreken over de mogelijke gezondheidseffecten van glyfosaat voor gebruiker en consument.

Aanvullende beperkende maatregelen

Tegelijkertijd zal maandag 27 juni in het permanent comité gesproken worden over de aanvullende beperkende maatregelen op het gebruik van glyfosaat. Die maatregelen zijn voor het gebruik in Nederland niet relevant, omdat in Nederland al extra beperkingen voor glyfosaat van kracht zijn.

 Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin