<em>Foto: Mark Pasveer</em> AkkerbouwNieuws

‘Gips is wel positief voor bodem’

Het gebruik van landbouwgips heeft wel degelijk positieve effecten in de praktijk. Dat zegt Fred Boom, medewerker van handelsbedrijf Zijderlaan in Stolwijk. Boom reageert op een rapport van de onderzoeksinstituten PPO en NMI naar het gebruik van bodemverbeteraars.

PPO en NMI concluderen na 6 jaar onderzoek dat bodem- en structuurverbeteraars een beperkt effect hebben.

Zijderlaan levert Agrigyps (landbouwgips). Dat draaide ook mee in het onderzoek. Boom: “Het onderzoek is gestart vanwege de toenemende problemen tijdens de oogst van vooral aardappelen. In eerste instantie zag men kalk als middel om dit probleem aan te pakken. Later zijn ook structuur verbeterende middelen in de proeven meegenomen.”

Gips verhoogt calciumgehalte

Gips verhoogt volgens Boom het calciumgehalte in de grond. “Net als Brandkalk. We zijn de proeven blanco ingegaan, omdat er nauwelijks meer bekend was dan dat het positief werkt op het calciumgehalte. Nu blijkt uit het onderzoek dat het calciumgehalte in het CEC-complex hoger was op de proefvelden die zijn behandeld met Agrigyps en Brandkalk. Ook werd in dat jaar een hogere opbrengst gemeten in de toepassingen van Agrigyps en PRP-Sol. Het is belangrijk voor ons als aanbieder dat het product doet waarvoor het wordt ingezet, namelijk het verhogen van het calciumgehalte in de grond. Door de hogere Ca-bezetting krijgt de grond een betere structuur. Na 5 jaar blijkt de water- en zuurstofdoorlaatbaarheid van de grond beter dan op de referentievelden die kunstmest kregen.”

Met succes toegepast op zware klei

Wat betreft meeropbrengst mocht nauwelijks iets van Agrigyps worden verwacht gezien de chemische samenstelling van gips, zegt Boom. “Toch werd regelmatig een meeropbrengst vastgesteld. Dat is waarschijnlijk toe te schrijven aan de sterk verbeterde structuur van de grond en de verbeterde zuurstof- en waterhuishouding. Op dit punt kwam Agrigyps als calciummeststof beter naar voren dan alle andere bodemverbeteraars. Ook is vastgesteld dat met Agrigyps de hoogste opbrengsten werden behaald.”

Volgens Boom zijn telers enthousiast over landbouwgips. “Het wordt op grote schaal met succes toegepast op zware klei. Akkerbouwers hebben zeer positieve ervaringen, gezien het feit dat ze jaar na jaar weer hun bestellingen plaatsen.”

Beheer
WP Admin