Foto: Koos van der Spek AkkerbouwFoto

Gerststro vroeg van het land

Akkerbouwer Koos Naaijer uit het Groningse Scheemda heeft zijn gerststro bijzonder vroeg in de baal. De wintergerst werd op 3 of 4 juli geoogst. Dat is vrijwel net zo vroeg als in 1992, herinnert de akkerbouwer zich.

Het graan was door de droogte wat noodrijp, zodat het stro nog iets groen achter uit de combine kwam. Daardoor heeft het stro wat langer op het land gelegen, voordat de pers er aan te pas kwam. De stro-opbrengst is met zo’n 4,5 à 5 ton per hectare een beetje kleiner dan vorig jaar.

  • Foto's: Koos van der Spek

    Foto’s: Koos van der Spek

  • Koos Naaijer perst het gerststro. Bij het persen maakt hij gebruik van een sleepvoet die achter de pers met een ketting over het land getrokken wordt, deze zorgt ervoor dat de balen die uit pers komen dwars getrokken worden, dat vindt hij makkelijker bij het laden.

    Koos Naaijer perst het gerststro. Bij het persen maakt hij gebruik van een sleepvoet die achter de pers met een ketting over het land getrokken wordt, deze zorgt ervoor dat de balen die uit pers komen dwars getrokken worden, dat vindt hij makkelijker bij het laden.

  • Gerststro vroeg van het land

  • Met twee klauwvorken gaat het laden van de balen heel snel en heeft Naaijer het stro vlot binnen. De korrel had een gemiddeld vochtpercentage van 12.

    Met twee klauwvorken gaat het laden van de balen heel snel en heeft Naaijer het stro vlot binnen. De korrel had een gemiddeld vochtpercentage van 12.

De tarweoogst zal iets later zijn dan in 1992. Toen was de tarweoogst op 1 augustus aan de kant.

Beheer
WP Admin