AkkerbouwNieuws

‘Gemiddeld goede tarweoogst’

Doetinchem – De tarweoogst is afgelopen weekend echt losgebarsten. De eerste resultaten zijn goed en zijn landelijk gezien beter dan vorig jaar. Maar van een recordoogst is geen sprake.

“Het is een gemiddeld goede tarweoogst”, zegt Aart den Bakker van coöperatie Agrifirm. “We halen gemiddeld 9 ton per hectare op. Dat is 10 tot 15 procent meer dan in 2011. Maar ook dat was een slecht jaar.”

De tarweoogst is volgens Agrifirm al een heel eind op streek. Den Bakker: “In het zuiden is bijna driekwart er af, terwijl in het midden van het land ruim de helft van het land is. Alleen in Friesland en Groningen zijn ze pas net begonnen. Daar is het veel bewolkter geweest en was het gewas pas later rijp.”

Den Bakker merkt dat zowel de opbrengst als de kwaliteit beter is dan vorig jaar. De vochtgehaltes zijn bovendien goed op orde. “Er wordt ruim onder de 15 procent geleverd.” Ook het hectolitergewicht is met gemiddeld 75 kg duidelijk beter dan de krappe 70 kg van vorig jaar. Bovendien lijkt het DON-getal mee te vallen. “De tarwes ogen gezond. Ik verwacht dat het goed zit.”

Coöperatie CZAV kreeg vrijdag de eerste oogsten binnen. “In eerste instantie noteerden we een gemiddeld vochtgehalte van 15,5 tot 16 procent”, vertelt Rien Fieman. Zaterdag liep dat al iets terug, maar op zondag zat het vochtgehalte nog maar tussen de 13,5 en 15 procent.” Tot tevredenheid van CZAV.

De gemiddelde kg-opbrengst blijft dit jaar bij CZAV wel wat achter bij 2011: 8.700 tot 8.800 kg per hectare. Dat was vorig jaar ongeveer 9.000 kg. Het DON-gehalte blijft bij CZAV steken op minder dan de helft van de norm. “We waren voor de oogst op onze hoede, maar zo’n uitkomst is prima.”

Beheer
WP Admin