AlgemeenNieuws

Gemeente laat duizend geiten ongemoeid

Ambt Delden – De gemeente Hof van Twente zal geen dwangsom opleggen aan een bedrijf in Ambt Delden waar ongeveer duizend geiten zonder vergunning worden gehouden.

De gemeente gaat ervan uit dat de situatie binnenkort is gelegaliseerd en denkt bovendien dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Dat heeft burgemeester Jeroen Goudt van Hof van Twente donderdag aan omwonenden van de geitenhouderij laten weten. De bewoners zijn woedend en zeggen aangifte te gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo. Ook willen ze de gemeente formeel in gebreke laten stellen door een advocaat.

De geitenhouderij vroeg eerder al een milieuvergunning aan en kreeg die ook, maar de Raad van State vernietigde deze vergunning in juli 2011. Daarna is een nieuwe vergunning aangevraagd, die volgens Goudt binnenkort door de gemeente wordt verleend. Ondertussen lopen er op het bedrijf al ruim duizend geiten, terwijl de geitenhouder wil uitbreiden naar 5.650 dieren.

Alle geiten zijn volgens de gemeente ingeënt en Q-koortsvrij, zodat de zorgen van de omwonenden over hun gezondheid onnodig zijn.

B en W vinden handhaven door het opleggen van een dwangsom disproportioneel, aldus burgemeester Goudt. “Er is sprake van een overtreding, maar handhavend optreden heeft zulke verstrekkende gevolgen dat het disproportioneel wordt.” De geitenhouder heeft betoogd dat verplaatsing of verkoop van zijn geiten zou betekenen dat zijn bedrijf in gevaar komt.

Beheer
WP Admin