AkkerbouwOpinie

Geld alleen is geen doel

Met het optimisme dat het voorjaar met zich meebrengt, is het goed om ?na te denken over uw drijfveren. Wat wilt u echt bereiken met uw bedrijf?

Het groeiseizoen is in volle gang. Gelukkig is de lange winter voorbij en zijn we lekker buiten aan de slag. Het zaaien en zien groeien van het gewas geeft altijd een voldaan gevoel. Daar doe je het voor! Naast ondernemer is en blijft de akkerbouwer ten diepste toch een plantenteler.

Wanneer de zon gaat schijnen en het voorjaar 
begint, is altijd het dieptepunt van de winter voorbij. De zorgen die in de winter speelden, lijken verdwenen. In de winter is er meer tijd om lang na te denken. Er spookt dan van alles door het hoofd: over het weer, de toekomst, het bedrijf, de markt en nog veel meer. Van de ene gedachte rol je in de andere. Positieve signalen, die er tijdens de winter uiteraard ook waren, vallen rond deze voorjaarstijd meer op. De zon schijnt sterker, er is meer licht, ook in de gedachten en filosofieën. Heerlijk, het groeiseizoen!

Maar dan is er nog de crisis.

Mondiaal lijkt die het dieptepunt zo langzamerhand gepasseerd. De afgelopen jaren kenmerkten zich door neo-kapitalisme. Geld bepaalde alles. Rechtvaardigheid en lange termijn deden er niet meer toe.

De markt en geld dicteerden in alle opzichten wat goed voor ons is en hoe onze samenleving wordt ingericht. De wereld leek maakbaar, met geld en de markt als bepalende instrumenten.

Maar in deze crisistijd zijn we hard geland en hebben we ondervonden dat geld ons niet gelukkig maakt.

Geld is een gevolg, een middel, maar ongeschikt als doel. Zeker in het groeiseizoen, als alles lekker groeit en tot wasdom komt, herkennen we dat.

Akkerbouwers hebben het voorrecht om bezig te zijn in de natuur. Ze zien de waarde van groei en bloei in het juiste perspectief ten opzichte van geld.

De waarde van het akkerbouwbedrijf en het leven als boer wordt vooral bepaald door het plezier en genot dat de omgeving, klanten en relaties, aan het bedrijf beleven. Binnen het akkerbouwbedrijf kunnen mensen zich ontwikkelen en hun dagelijkse boterham verdienen, zodat ze hun gezinnen kunnen onderhouden, kinderen naar school kunnen en de samenleving blijft functioneren.

Geld is dus, zoals gezegd, een middel en zeker geen doel. Als geld een doel op zich wordt, krijg je scheefgroei in de economie of in het bedrijf. Met name daaraan hebben we onze huidige crisis te danken. Natuurlijk heeft ieder bedrijf winst nodig. Want winst betekent een beter vooruitzicht en meer mogelijkheden om te investeren in vernieuwing, optimalisatie en in de medemens.

Streef naar duurzame, winstgevende groei, waarmee je kunt verdienen wat nodig is, zodat we met elkaar de samenleving in stand kunnen houden. Als u regelmatig wat meer overhoudt, investeer dan in de toekomst. Genoeg is meer dan veel! Echte winst druk je niet uit in geld. Hiermee zijn we weer terug bij het begin van deze column. De rijkdom van het bezig zijn in de natuur, het zien groeien van uw gewas geeft voldoening en een goed gevoel. Het geld verdienen moet daarop volgen; maar laten we er voor waken alleen op geld gericht te zijn. Wat is het echte doel van uw onderneming?

Beheer
WP Admin