Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich ‘grote zorgen’ over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Geen vervolging doden wolf Wapse, OM wel kritisch op handelen

Het Openbaar Ministerie gaat een aantal betrokkenen in de zaak van de doodgeschoten wolf in het Drentse Wapse niet vervolgen. De zaken tegen burgemeester Rikus Jager, de locoburgemeester, een man, zijn zoon en een politieagent worden geseponeerd. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt. Wel is het OM kritisch op het handelen van betrokkenen.

De zaak tegen de vader en de zoon worden geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. “En rekening houdend met de omstandigheden destijds.” De burgemeester, loco-burgemeester en politieagent worden niet vervolgd, omdat zij strafrechtelijke immuniteit hebben. “Het OM is van mening dat hun handelen valt onder de uitvoering van een exclusieve bestuurstaak, waardoor strafrechtelijke vervolging niet mogelijk is.”

De wolf werd vorig jaar op 9 juli doodgeschoten, nadat hij op het terrein van een hobbyboer enkele schapen en geiten had aangevallen. Natuurorganisaties hadden aangifte gedaan naar aanleiding van het incident.

Onjuist gehandeld

Volgens het OM hebben betrokkenen niet juist gehandeld. Zo volgden de man en zijn zoon niet het advies op om het hek van het perceel open te zetten, zodat de wolf kon ontsnappen. Toen de man zich binnen het afrastering begaf is hij gebeten door de wolf. “Door vervolgens de confrontatie aan te gaan met het wilde dier, zijn gebeurtenissen in gang gezet waardoor de wolf uiteindelijk doodgeschoten is”, aldus het OM.

Uiteindelijk besloot de loco-burgemeester de wolf door de politie te laten doodschieten. Voorafgaand hieraan hadden de loco-burgemeester en de burgemeester een deskundige moeten raadplegen, meent het OM. Advies inwinnen van twee agenten vindt het OM niet voldoende. “Geen van hen had specifieke kennis over de wolf.”

Geen sprake van acute levensbedreigende situatie

De wolf is een beschermde diersoort. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag die worden gedood. Bijvoorbeeld als een acute levensbedreigende situatie ontstaat voor mensen. Of als het gaat om een zogenoemde probleemwolf. Daarvan was in dit geval geen sprake, vindt het OM.

De Faunabescherming laat naar aanleiding van dit besluit weten een procedure te beginnen om het OM alsnog te verplichten tot vervolging. Ook Animal Rights kijkt hiernaar. Daarnaast overweegt de dierenwelzijnsorganisatie een zaak bij de bestuursrechter aan te spannen en een klacht bij de Europese Commissie in te dienen.

Beheer
WP Admin