Een nerts op een nertsenbedrijf. - Foto: Michel Zoeter AlgemeenNieuws

Geen verspreiding vogelgriep bij zoogdieren in Nederland

In Nederland raakten afgelopen jaar verschillende (wilde) zoogdieren besmet met hoogpathogene vogelgriep. Volgens onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) is echter geen sprake van verspreiding van het virus tussen zoogdieren onderling.

“Genetische analyse van de virussen uit Nederlandse zoogdieren liet zien dat deze onderling niet nauw verwant zijn”, stelt viroloog Nancy Beerens van WBVR na analyse van de virussen. “Er zijn dus geen aanwijzingen voor verspreiding van het virus tussen deze zoogdieren. De zoogdieren zijn onafhankelijk van elkaar besmet door het eten van geïnfecteerde wilde vogels”, constateert ze.

Mogelijke besmetting vogelgriep tussen nertsen

Zogenoemde ‘zoogdieradapatie’ van het vogelgriepvirus is een bron van zorg. Als het virus zich dusdanig aanpast dat het makkelijker tussen zoogdieren verspreidt, betekent dit een risico voor verspreiding naar en tussen mensen.

Afgelopen week kwam er een wetenschappelijk artikel naar buiten over de besmetting van een nertsenbedrijf in Spanje vorig jaar oktober. Hier vond mogelijk verspreiding van het virus tussen de nertsen plaats. De betrokken onderzoekers vermoeden dit omdat het virus zich in een periode van 3 weken steeds verder in de stal verspreidde en steeds meer dieren symptomen vertoonden. Verder onderzoek naar het virus is nog gaande.

Niet dezelfde mutaties als in Spanje

Beerens laat weten dat het hoogpathogene H5N1-virus dat in Nederland bij wilde zoogdieren is aangetroffen, niet dezelfde mutaties heeft als het virus op het Spaanse nertsenbedrijf. Wel is bij de Nederlandse virussen een zoönotische mutatie aangetoond. Het virus vermenigvuldigt zich daardoor beter in zoogdieren. De mutatie is niet gevonden in wilde vogelgriepvirussen, aldus WBVR. Het instituut geeft aan dat er meer mutaties nodig zijn voordat een vogelgriepvirus zich in zoogdieren kan verspreiden tussen of op de mens overgebracht.

Beheer
WP Admin