AkkerbouwAchtergrond

Geen personeel voor Russische boer

Waar gaat de Russische landbouw heen? De Russische landbouw lijdt aan ontvolkingsziekte en hoogmoedswaanzin.

Laatst ben ik naar het opleidingscentrum voor dierhouderij geweest om net als vele collega’s mee te dingen naar de gunst van de afgestudeerden. Bijna alle bedrijven hadden een schreeuwend tekort aan dierverzorgers, veeartsen en wat al dies meer.

Iedere ‘kolchoze’-directeur prees zijn toko aan in de trant van, we zijn zo en zo groot, hebben zoveel personeel en zoveel dieren. Het kon niet op. En dan waren ze ook nog gespecialiseerd in groei. Hier kwam in een adem achteraan: dankzij een investeerder of dankzij het Nationale Plan hebben we nu nieuwe machines en stallen en we importeren nog even zoveel honderd koeien met hoge productie.

Als nu de student nog bij hem kwam werken, zou het probleem van de afgelopen jaren zijn opgelost. Behalve dan het importprobleem. Dit zit op het moment even tegen met de hoge prijzen en het feit dat er nauwelijks exportvee voorradig is.

Megasalaris

De klap op de vuurpijl was wel het geboden salaris. Dat is voor de geldende normen hoog met daarboven nog de extra’s, zoals een verbouwd huis en transport eens per zoveel tijd naar huis. En of het nog niet genoeg is voor een net afgestudeerde die nog moet leren werken, kwam het ministerie met een aanbod van 30 tot 40 procent van het gemiddelde salaris boven op het reeds goede aanloopsalaris plus nog een eenmalige bonus – als de student maar in de landbouw gaat werken.

Voor mij blijft de vraag of dit alles genoeg is voor de jeugd, die toch meer van het leven verwacht dan levend begraven te worden in het dorp uit overgrootvaders tijd zonder enige vorm van vertier, luxe en goede verbindingen met redelijke centra.
‘Boer zoekt Vrouw’ kan hier als ‘Boer zoekt Medewerkers’ een hit worden. Of het veel oplevert? Hooguit een romantisch getinte documentaire over het platteland.

Veeartsentekort

Nog even terugkomen op het begin van mijn relaas, het veeartsentekort. Dit betekent niet dat bij een hogere vergoeding het probleem is opgelost. Hogere salarissen zitten er niet in, daarvoor zijn de bedrijven weer te klein, maar ze zijn min of meer verplicht een of meer veeartsen in dienst te hebben. Geen veearts betekent dat nagenoeg alle op de veestapel betrekking hebbende formulieren niet afgetekend en gestempeld kunnen worden. Als Nederlandse boer weet u wat dat betekent, zware boetes en/of bedrijfssluiting.

Selectiedames sterven uit

Ook zogenoemde selectionisten werden gevraagd. Dit zijn doorgaans dames die de tochtige koeien uit de kudde zoeken en de stierenkeuze doen. Ze zijn in wezen verantwoordelijk voor de gehele veeverbetering op het bedrijf. Nu dit ‘ras’ uitsterft, evenals dat van de veearts en de veeverzorger, is het de vraag wie deze taak gaat overnemen. De directeur? Helaas deze heeft doorgaans weinig praktische kennis van de landbouw. Hij is de CEO van een bv of nv met enkele honderden personeelsleden en heeft daar zijn handen vol aan.

Beheer
WP Admin