Geen ontheffing neonicotinoïden voor Britse boer - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Geen ontheffing neonicotinoïden voor Britse boer

Het Britse plattelandsministerie Defra heeft een verzoek afgewezen voor dispensatie van het verbod op neonicotinoïden voor de behandeling van koolzaadzaad. De National Farmers Union (NFU) is zwaar teleurgesteld over dat besluit.

De NFU had het ministerie gevraagd akkerbouwers toe te staan om twee middelen, Cruiser OSR en Modesto, toe te passen in regio’s waar de ziektedruk voor koolzaad het hoogst is. In totaal zou het verbod op neonicotinoïden dan niet gelden in een derde van Engeland. Defra heeft de aanvraag echter afgewezen op grond van adviezen van de wetenschappelijke dienst. “Het expertcomite voor pesticiden heeft geadviseerd dat de verzoeken niet voldoen aan de voorwaarden voor een noodtoepassing. Op grond daarvan heeft staatssecretaris George Eustice de verzoeken afgewezen.”

Kans op verlies groot deel koolzaadoogst

Vice-voorzitter van de NFU Guy Smith noemt het nieuws buitengewoon teleurstellend voor de koolzaadtelers. ”Als we een moeilijke periode krijgen met veel druk van de koolzaadaardvlo, dan zal een groot deel van de oogst verloren gaan. Dat is een grote klap voor veel boeren in een tijd waarbij koolzaad een van de weinige hoofdgewassen is met een goede, positieve marge. Dit is ook slecht nieuws voor de bijen, omdat die dan in het voorjaar geen bloeiende koolzaadvelden kunnen vinden.”

Beheer
WP Admin