AlgemeenNieuws

Geen handelsverbod in verband met ebola in Afrika

Genève – De Wereldgezondheidsorganisatie WHO kondigt geen algemeen handels- of reisverbod af in West-Afrika als gevolg van de uitbraak met ebola. De WHO spreekt van een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid.

Nooit eerder was er sprake van zo’n grote uitbraak van de dodelijke ziekte, waartegen geen medicijn is. In West-Afrika zijn al bijna duizend doden als gevolg van het virus. Door het uitroepen van de noodtoestand door de WHO kunnen wereldwijd bindende gezondheidsmaatregelen worden afgekondigd in de strijd tegen de ziekte.

Wereldvoedselorganisatie FAO gaat de bevolking in West-Afrika informeren over het risico van het eten van wild op de verspreiding van ebola. Dieren kunnen het virus ook krijgen, waardoor mensen besmet kunnen raken van het eten van besmet wild. Vleerhonden, die in het gebied ook gegeten worden, zijn vaak drager van het virus.

Een jachtverbod of een internationaal handelsverbod willen de organisaties nog niet afkondigen. Vanuit Nederland worden vaak uien geëxporteerd naar West-Afrika.