Foto: Jan Sibon AlgemeenNieuws

Geen geitenbedrijf voor 5.100 dieren in Rossum

Geitenhouder Alexander van de Schans ziet af van de bouw van een nieuw geitenbedrijf voor 5.100 dieren in Rossum, in de Bommelerwaard.

De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel meldden woensdag dat er afspraken zijn gemaakt met Van der Schans die een van de grootste geitenstallen van het land wilde bouwen in het Gelderse dorp. Tegen de plannen liepen verschillende juridische procedures. Beide gemeenten zijn tevreden dat er een oplossing is gevonden.

Vrees voor geuroverlast, verkeershinder en Q-koorts

Omwonenden en natuur- en milieuorganisaties vreesden geuroverlast en verkeershinder door het geitenbedrijf. Ook waren zij bang voor verspreiding van de besmettelijke Q-koorts, die geiten op mensen kunnen overdragen. Die vrees is niet weggenomen, ook al worden alle geiten gevaccineerd tegen Q-koorts, waardoor de kans op besmetting zo goed als verwaarloosbaar is.

Onder andere de Gelderse Natuur- en Milieufederatie GNMF is bang dat Brabantse geitenboeren naar Gelderland verhuizen, nu Brabant een bouwstop heeft ingesteld. De organisatie dringt er bij de provincie Gelderland op aan om ook een voorlopig verbod op nieuwe geitenbedrijven in te stellen.

Mede-auteur: Jan Braakman

Beheer
WP Admin